Американският президент Доналд Тръмп не може да използва имунитета си

...
Американският президент Доналд Тръмп не може да използва имунитета си
Коментари Харесай

Американският съд постави Тръмп в трудно положение за данъчните му декларации

Американският президент Доналд Тръмп не може да употребява имунитета си като президент на Съединени американски щати, с цел да крие данъчните си заявления. Това реши съд в Манхатън, съобщи БГНЕС, базирайки се на английския вестник The Guardian.
Федералният съд в Ню Йорк дефинира като " несъвместими " желаният на юристите на Тръмп да не разгласява документите за приходите и платените налози, тъй като заема позиция, която обезпечава имунитет. Решението значи, че прокуратурата на Манхатън може да изиска финансовите документи на Тръмп и неговите компании за 8 години.
Доналд Тръмп стана първия американски президент от 40 години, който не разгласява данъчните си заявления. Милиардерът отхвърли, макар че беше заречен да го направи по време на акцията си през 2016 година.
Миналият месец прокуратурата в Манхатън изиска финансовите документи на Тръмп за интервал от 8 години, като част от следствието на заплащания на дами, измежду които порноактрисата Сторми Даниелс, получили пари, с цел да мълчат за връзките си с президента. Федералното следствие на тези заплащания докара до признанията на някогашния юрист на Доналд Тръмп Майкъл Коен, че е нарушил законите за финансиране на политически акции.
Доналд Тръмп, който отхвърля да е имал връзка със Сторми Даниълс, споделя, че заплащанията са били персонален въпрос, а не разход на предизборната му акция.
Прокуратурата стартира инспекция и дали в действителност на Майкъл Коен са дадени 130 хиляди $ като възобновяване на разноските, които е направил, с цел да заплати на Сторми Даниълс или заплащането е фиктивно, което би било престъпление в щата Ню Йорк.
Адвокатите на Тръмп пледираха, че президент на Съединени американски щати не може да бъде измамен под отговорност за такова нарушаване, до момента в който е на поста и прокуратурата ще би трябвало да чака края на престоя му в Белия дом.
Съдия Виктор Мареро обаче назова аргумента за имунитета на Тръмп " изумителен " и сподели, че съставлява " домогване на изпълнителната власт до конституционните полезности и управническата конструкция на страната ". В решение, разпростряло се върху 75 страници, съдията прибавя: " Съдът не може да се съгласи с визията за имунитет на президента, който да го слага над закона. "
Въпреки че е притиснат от процедура, която може да докара до развой на импийчмънт и рецензии за дейностите му в Сирия, Тръмп откри време да разяснява решението на съдията. " Радикалните леви демократи се провалят на всички фронтове, по тази причина в този момент притискат локалните прокурори в Ню Йорк и демократите на щатско равнище да подгонят Доналд Тръмп. Нищо такова не се е случвало на никой различен президент, по всяко време било! ", написа Тръмп в Twitter.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР