Американският президент Доналд Тръмп е заявил пред турската страна намерение

...
Американският президент Доналд Тръмп е заявил пред турската страна намерение
Коментари Харесай

Чавушоглу: Тръмп ни обеща 32 км зона за сигурност в Северна Сирия

Американският президент Доналд Тръмп е декларирал пред турската страна желание за основаване на 32-километрова зона за сигурност в Северна Сирия с широчина 20 благи /32 километра/, заяви през днешния ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу, представен от ТАСС.

" Тръмп ни даде обещание 32-километрова зона за сигурност в Северна Сирия ", сподели Чавушоглу, като добави, че задачата на зоната е премахване на кюрдските Сили за отбрана на народа от стратегически значими райони.

Чавушоглу сподели още, че турски самолети към този момент патрулират над територията на бъдещата зона за сигурност, напомня Българска телеграфна агенция.

На 7 август военни от Турция и Съединени американски щати се договориха за основаване на Център за взаимни интервенции в турския град Шанлъурфа, на 50 километра от границата със Сирия, чиято цел ще бъде да сътвори в Северна Сирия зона за сигурност като предпазен пояс за турската граница.

Турция упорства дълбочината на зоната да бъде 30-40 километра, до момента в който до момента Вашингтон оферираше 18 километра. Според първичните проекти на Съединени американски щати първата 5-километрова линия от зоната за сигурност трябваше да се управлява от армиите на Турция и Съединени американски щати, идващите 13 километра - единствено от Съединени американски щати, а територията на юг от зоната да бъде под контрола на Съединени американски щати и локалните кюрдски формирования. Много положения от този проект не устройват турск0ата страна. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР