Американският президент Джо Байдън и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху проведоха

...
Американският президент Джо Байдън и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху проведоха
Коментари Харесай

Байдън и Нетаняху се чуха за първи път по телефона, обсъдили са Иран

Американският президент Джо Байдън и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху организираха дълго чакан първи телефонен диалог след закъснение, което Вашингтон отхвърли да е демонстрация на надменно отношение, съобщи Ройтерс.

Имаше спекулации, че Байдън демонстрира неодобрение от околните връзки на Нетаняху с предходния американски президент Доналд Тръмп, който се обади на израелския водач два дни след встъпването си в служба през 2017 година

Байдън е разговарял с десетина други международни водачи, откогато зае поста на 20 януари. Белият дом беше декларирал, че Нетаняху ще е първият близкоизточен водач, на който президентът демократ ще се обади.

Двамата организираха " другарски и топъл " диалог, траял към час, при който разискаха въпроси, измежду които Иран и връзките на Израел с арабски и мюсюлмански страни, съобщи канцеларията на израелския министър председател.

" Президентът Байдън и министър-председателят Нетаняху разискаха продължаването на мирните съглашения, иранската опасност и провокациите в района и се съгласиха да продължат диалозите между тях ", сподели канцеларията.

" Двамата водачи означиха своите отдавнашни персонални връзки и споделиха, че ще работят дружно за по-нататъшно подсилване на мощните връзки сред Израел и Съединени американски щати ", беше посочено в изказването.

Според канцеларията Байдън и Нетаняху са разговаряли и за методите за справяне с пандемията от ковид.

Белият дом съобщи, че двамата водачи са разискали редица въпроси, в това число нуждата от " продължение на околните съвещания " по отношение на Иран.

Байдън е споделил на Нетаняху, че има намерение да ускори отбранителното съдействие с Израел, и е подчертал поддръжката си за нормализиране на връзките му със прилежащите страни. Президентът също по този начин е изтъкнал значимостта от полагане на старания за мир сред израелците и палестинците, сподели Белият дом.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР