„Американският министър на отбраната Лойд Остин ще посети страни, които

...
„Американският министър на отбраната Лойд Остин ще посети страни, които
Коментари Харесай

Бивши военни министри: Не можем да си позволим да даваме военна помощ, трябва да искаме такава

„ Американският министър на защитата Лойд Остин ще посети страни, които имат по-колебливо отношение по отношение на ограниченията, които би трябвало да се подхващат за увеличаване на груповата защита. Със сигурност при визитата му у нас ще стане дума България да обезпечи помощ на Украйна с въоръжение, включително и с комплексите, с които разполагаме за противовъздушна и противоракетна защита. Ще стане дума и за разполагането на сухопътни съставни елементи на наша територия “, изясни той пред Нова телевизия.

Найденов добави, че една от системите, с които България разполага може да следи и поразява шест цели по едно и също време със мощ на 12 ракети: „ Това е система, която е най-мощното въоръжение, което протежаваме сега “.

Той бе безапелационен, че страната ни би трябвало да изиска всичко, което съдружниците ни в НАТО плануват във връзка с защитата.

„ Оръжейни системи, интензивен еър полисинг. След еър полисинга минаваме в идната задача по повод ма Военновъздушни сили. Тази за защитата. Не се движим обаче в синхрон с общите отбранителни проекти, евентуално и това е една от аргументите за визитата на Лойд у нас “, разяснява още Ангел Найденов.

Според него излизане на спора отвън територията на Украйна би означавало въвличането на НАТО и прекрачване на прага на Трета международна война.

По думите му няма нова фаза в спора, само че има нов миг от страна на украинската войска. Тя минава в контранастъпление. Смята се, че Русия употребява договарянията и спирането на сухопътните интервенции, с цел да прегрупира силите си.

Подобно бе и мнението на някогашния министър на защитата Аню Ангелов. По думите му страната ни не може да си разреши да даде огромна военна помощ на Украйна.

„ Единственото, което можем да дадем са портативни зенитно-ракетни комплекси, които имаме на хранилища или противотанкови ракети. Всичко останало е голям недостиг за страната ни. Недостатъците би трябвало да бъдат покрити от сили на съдружниците. Не би трябвало да чакаме ситуацията у нас да се промени. България и Румъния имат общ проект за защита, извънредно време е да се пристъпи към първия стадий от него “, добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР