Американският журналист, лектор и писател на бестселъри с пътеписи, истории,

...
Американският журналист, лектор и писател на бестселъри с пътеписи, истории,
Коментари Харесай

Писателят Ерик Уайнър: Ако иска да оцелее, журналистиката трябва да се позиционира в бизнеса на мъдростта

Американският публицист, преподавател и публицист на бестселъри с пътеписи, истории, разбори и философска прозаичност е измежду специфичните посетители на Шестия международен конгрес на осведомителните организации, проведен от Българска телеграфна агенция.

Уайнър изследва хората и най-съкровените неща, свързани с нашия живот, сподели при представянето му Максим Минчев, общоприет шеф на Българска телеграфна агенция. Той означи, че Уайнър е за първи път в България и след конгреса ще тръгне из страната, с цел да се срещне с читатели.

" Нещата не са чак толкоз черни, както наподобяват. Бъдещето на публицистиката е ярко, само че би трябвало да се обърнем към две хрумвания, за които не се замисляме - за мястото и за мъдростта ", сподели Ерик Уайнър.

По думите му колкото повече контакти реализираме в цифровия свят, от ден на ден забравяме за физическия контакт лице в лице. Един от най-често задаваните въпроси по телефона е: " Къде си? ", което значи, че мястото има значение, изясни Уайнър. Той цитира сентенция на индианците апачи - " Мъдростта сяда на разнообразни места ", която съгласно него е доста дълбока като значение. Факт е, че на избрани места в несъмнено време са се раждали брилянтни мозъци и брилянта просвета, което съгласно Уайнър е друго доказателство за това, че мястото има значение.

Мъдростта е от голяма важност, изключително през днешния ден, в цифровата епоха, когато бъркаме знанието с мъдростта, счита Уайнър. Факт е, че от информацията, която употребяваме, не ставаме по-мъдри, добави той. Затова, по думите му, в случай че желае да оцелее, публицистиката би трябвало да се нарежда в бизнеса на мъдростта.

Ерик Уайнър даде няколко съвета за по-добра публицистика: 1. Забавете темпото, тъй като когато се подхожда с повече мисъл, това носи повече позитиви. Затова по-добре е да бъдеш прав, в сравнение с пръв; 2. Всеки талант е интердисциплинарна персона, по тази причина и публицистите би трябвало да са всестранно развити личности; 3. Да мислим като философи; 4. Да бъдем световни и да пътуваме повече; 5. Да бъдем местни и да приказваме със своите източници лично; 6. Бъдете позитивно настроени, говорете за щастието, за гените, за мъдростта.

За да покаже, че мястото има значение, Ерик Уайнър промени мястото си в залата и изнесе прав, измежду участниците в конгреса, своята лекция " Силата на мястото: В търсене на изгубената мъдрост ".
Конгресът се реализира благодарение на " Виваком ", " Софарма " АД, Първа капиталова банка, Контур Глобал Марица Изток 3, Информационно обслужване, " Електрон Прогрес " ЕАД. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР