Американският главен прокурор Бар За да спре доминацията и заплахата

...
Американският главен прокурор Бар За да спре доминацията и заплахата
Коментари Харесай

Може ли САЩ да поемат контрол над Nokia и Ericsson

Американският основен прокурор Бар

За да спре превъзходството и опасността от китайския телекомуникационен колос Huawei, Съединени американски щати и съдружниците на страната би трябвало да вземат надзорен пакет от акциите на Nokia и Ericsson - двата огромни европейски производителя на телеком съоръжение. Изненадващото предложение идва от Уилям Бар, основния прокурор и министър на правораздаването на Съединени американски щати, който е и един от най-убедените поддръжници на концепцията, че прекосяването на голямо количество данни през оборудването на Huawei е опасност за националната сигурност на западните страни.

Предложението на Бар е както изненадващо, по този начин и показателно до каква степен са подготвени да стигнат Съединени американски щати, с цел да спрат разрастването на въздействието на Huawei. Компанията е частна, само че непублична и измежду американските политици и от двете страни царува единодушие, че тя има връзки с комунистическото държавно управление в Китай. През 2019 година Huawei публично влезе в комерсиалния черен лист на Съединени американски щати, като американски компании нямат право да работят с компанията. Така да вземем за пример телефоните на компанията към този момент не могат да употребяват формалната версия на операционната система Android, благосъстоятелност на Гугъл, нито чипове на американски производители като Intel и Qualcomm.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Болката на Съединени американски щати

На телекомите по света им следва всеобщо прекосяване към мрежи от пето потомство, или 5G, които изискват огромни вложения в телекомуникационно съоръжение. Huawei е най-добре позиционираната компания, която прави висококачествена, само че осезаемо по-евтина техника по отношение на съперниците си. Според Съединени американски щати обаче оборудването на Huawei има недостатъци в системата и " задни малки врати ", които дават на китайското държавно управление достъп до трафика, преминаващ през него. През последната година страната се пробва да убеди в това и съдружниците си в Европа и Австралия, само че със непретенциозен триумф. Показателно е, че изявлението на Бар идва от конференция на тематика икономическия шпионаж от страна на Китай.

Липсата на производител на телекомуникационно съоръжение е може би най-голямата дупка в софтуерния бранш на Съединени американски щати. На процедура в света има единствено четири огромни производителя на съоръжение - китайските Huawei и ZTE, дружно с финландската Nokia и шведската Ericsson. Европейските компании обаче изгубиха позиции през последните години поради по-високи цени и поради растежа на Huawei.

" Можем да се оправим с терзанията си от Huawei, в случай че Съединени американски щати заемат позиции в Nokia и/или Ericsson посредством пряк надзорен пакет или посредством консорциум от частни американски и съюзнически компании. Трябва да използваме пазарните и финансовите си мускули зад едната или двете компании, като ги превърнем в сериозен съперник. Ние и съдружниците ни би трябвало интензивно да разгледаме разновидността за подобен метод ", разяснява Бар.

[Reuters] Възможно ли е?

Идеята на Бар е относително неразбираема и явно на равнище точно концепция, само че въпреки всичко поражда въпросът може ли в действителност държавното управление на Съединени американски щати или консорциум от компании да влезе в Nokia и Ericsson. Краткият отговор е " да ": и двете компании са обществени и, най-малко поради капацитета им и финансовите благоприятни условия на американското държавно управление и частния бранш в страната, не изключително скъпи. Текущата пазарна капитализация на Ericsson е 28 милиарда $, а тази на Nokia - 25 милиарда $ (цените на акциите и при двата производителя скочиха с по към 5% след изявлението на Бар). И двете компании изгубиха огромна част от силата си след всеобщото нахлуване на китайските колоси на пазара през последното десетилетие.

Структурата на благосъстоятелност и в двете компании е относително фрагментирана, като липсват мажоритарни притежатели. В Ericsson да вземем за пример най-големият притежател на акции е капиталовата компания Investor AB, която държи 7.2% от акциите, само че 22.5% от правото на глас във компанията. Институционални вложители са притежатели на 44% от акциите в Nokia, само че без огромни играчи - с максимален дял е Solidium с 3.9% от акциите. Цели 54% от акциите в компанията са благосъстоятелност на дребни вложители.

И двете компании не са в положително финансово положение. Въпреки всеобщите вложения на телекоми и държавни управления в 5G съоръжение, фирмите работят на относително скромна облага - Ericsson е на плюс от 120 млн. $ за 2019 година, а Nokia - 531 млн. $.

Сделка със сложността и мащаба на тази, разказана от Бар, обаче би лишила дълго време по доста аргументи. Тя ще би трябвало да има поддръжка освен от самите вложители в фирмите, само че и от страна на шведското, финландското и американското държавно управление, както и от Европейския съюз. Следващата стъпка би била намирането на съответно финансиране, както и регулаторни инспекции.

Тепърва следва да се види дали концепцията на Бар е просто предложение или към този момент е обсъждана на високо равнище. Предвид, че Съединени американски щати за момента, наподобява, губят борбата да убедят европейските си съдружници да забранят достъпа на Huawei до изграждащата се 5G инфраструктура на континента, нито една концепция не наподобява прекомерно радикална.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР