Американският фотограф Спенсър Туник отново кани хиляди доброволци да се

...
Американският фотограф Спенсър Туник отново кани хиляди доброволци да се
Коментари Харесай

Фотограф търси доброволци за масова гола фотосесия в Сидни


Американският фотограф Спенсър Туник още веднъж кани хиляди доброволци да се съблекат за една от емблематичните му всеобщи голи фотосесии, предава Си Ен Ен. Той се завръща в Сидни, където през 2010 година към 5500 души участваха в „ гола апаратура “ за повишение осведомеността за рака на кожата.

Снимките ще се осъществят на плаж в Сидни на 26 ноември, а акцията е на половина произведение на изкуството, на половина акция за публично здраве.

Фотографът си партнира със Skin Check Champions, благотворителна организация, която ръководи безвъзмездни просветителни клиники за инспекция на кожата. Инсталацията ще съвпадне с Националната седмица за битка с рака на кожата в Австралия, когато Скот Магс, създателят на благотворителната организация, ще призове всички в страната да си създадат обзор на кожата.

Магс основава Skin Check Champions през 2010 година, откакто приятелят му Уес Бони умира от рак на кожата на 26-годишна възраст. Оттогава благотворителната организация получава поддръжка от хора като предприемача Ричард Брансън и се надява ярките фотоси на Туник да привлекат международното внимание към това заболяване.

„ Ние се стремим към най-малко 2000 участници, които да съставляват над 2000-те австралийци, които умират от рак на кожата всяка година “, сподели Магс в известие за пресата.

„ Всеки е добре пристигнал да взе участие, ние приветстваме всички видове тяло, пол и раса ”, прибавя той.

Туник споделя в изказване, че за него е чест да бъде част от арт задача за повишение на осведомеността за значимостта проучванията на кожата и прибавя, че самият той ще се възползва от акцията.

Докато други художници употребяват бои, пастели, въглен, глина и други, водещият материал в творчеството на Туник е кожата. По мотив предходната си фотография през 2020 година, Туник споделя пред Си Ен Ен: „ Работата ми е да приближа голи хора на допустимо минимум разстояние, с цел да формирам абстракция. “

Туник употребява своето изкуство, с цел да дестигматизира голотата и да насърчи хората да " почитат човешкото тяло като форма на изкуство, като картина или статуя ", споделя още той.

Туник е провел към 100 огромни голи фотоси на публични места по целия свят, от Мюнхен до Мексико Сити, където е снимал към 18 000 голи участници.

Но работата му не всеки път върви леко и безпроблемно. Докато хиляди доброволци се събличат, градските управляващи се намесват и това води до многократни арести на Туник. През 2018 година австралийска верига супермаркети забрани на актьора да организира фотосесия на паркинга на един от магазините си в Мелбърн – решение, което в последна сметка беше анулирано след петиция на високо равнище.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР