Американският ескадрен миноносец Доналд Кук, въоръжен с крилати ракети Томахоук,

...
Американският ескадрен миноносец Доналд Кук, въоръжен с крилати ракети Томахоук,
Коментари Харесай

”Доналд Кук” с ракети ”Томахоук” навлезе в Черно море

Американският ескадрен миноносец ”Доналд Кук ”, въоръжен с крилати ракети ”Томахоук ”, влезе в Черно море. ”Силите и средствата на Черноморския флот са почнали да следят ” дейностите му, заяви съветският Национален център за надзор на защитата, представен от РИА Новости.
Съединени американски щати ускоряват активността си по морските граници на Русия. През ноември 2020 година миноносецът USS John McCain влезе в съветските териториални води в залива на Петър Велики за два километра. Тогава се стигна до съществено напрежение. По-късно командването на Седмия флот на Съединени американски щати изясни маневрата на разрушителя като интервенция " за обезпечаване на независимост на корабоплаването ".

Знае се, че „ Доналд Кук “ е първият от четири американски кораба, които като краен резултат ще образуват главния ударен детайл от началния стадий на разгръщането на системата за ПРО в Европа. Тези кораби са снабдени с комплекс ракети прехващачи „ Иджис “ с шокиращ блок SM-3, способни да унищожават балистични ракети отвън атмосферата.

Именно към този транспортен съд, който има на борда и 56 крилати ракети " Томахоук " през 2016 година стана съществено напрежение сред Съединени американски щати и Русия в Балтийско море. Тогава Вашингтон публично се оплака от рисково прехвръкване прелитане на " Су-24 " в рискова непосредственост до " Доналд Кук " и я назова " една от най-агресивните прояви сред двете страни, които бяха основните врагове по време на Студената война ".

" Доналд Кук ", дружно с ескадрените миноносци " Карни ", " Рос " и " Портър " са основани в испанската военна база в Рота. Те постоянно идват в Черно море, изключително след рецесията сред Украйна и Русия.

Според съветското Министерство на защитата, в Черно море има основана военна формация, която може да отговори на всяко деяние на Съединени американски щати и НАТО. Групата била обезпечена с противокорабни комплекси " Бал " и " Бастион ", с крилати ракети " Калибър ", а в Крим са ситуирани четири дивизиона С-400.

Съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на прекосяване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да обитават там повече от 21 денонощия, а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 хиляди т.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР