Американският държавен секретар Антъни Блинкен днес обеща САЩ да предоставят

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкен днес обеща САЩ да предоставят
Коментари Харесай

Блинкен обеща помощи за още 100 млн. долара на Турция за засегнатите от трусовете региони

Американският държавен секретар Антъни Блинкен през днешния ден даде обещание Съединени американски щати да дават в допълнение 100 млн. $ в помощ на засегнатите от разрушителните трусове на 6 февруари райони на Турция, оповестиха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

„ Това ще бъде дълготрайно изпитание. Спасителната интервенция за жалост завършва. Възстановяването е в ход и по-късно ще бъде извършена голяма интервенция по ново строителство “, сподели Блинкен след идването си във военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция.

По-рано американският президент Джо Байдън разгласи незабавна помощ от 85 млн. $ за Турция и Сирия след земетресенията, които лишиха живота на над 44 хиляди души в двете страни.

Блинкен кацна във военната база Инджирлик в Южна Турция, която е превърната в координационен център на американските филантропични интервенции след разрушителните трусове на 6 февруари. Той е на двудневно посещаване в Турция, по време на което ще се запознае на място с напъните за превъзмогване на следствията от земетресенията, след което ще отпътува за Анкара.

Блинкен сподели, че от спомагателните 100 млн. $ 50 млн. ще бъдат за незабавни фондове за поддръжка на бежанците и мигрантите, а останалите 50 млн. ще бъдат за филантропична поддръжка.

Антъни Блинкен дружно с турския външен министър Мевлют Чавушоглу обиколи засегнатите от бедствието региони на окръг Хатай с хеликоптер. Там той се срещна с представители на американските и турските избавителни екипи. Дипломат №1 на Съединени американски щати е бил осведомен за хода на избавителните действия.

„ Когато видиш размера на вредите, броя на постройките, броя на жилищата, броя на жилищата, които са разрушени, (става ясно, че) ще е нужно огромно изпитание за възобновяване им “, сподели държавният секретар след обиколката.

По-късно през днешния ден той отпътува за Анкара, където на следващия ден ще беседва с публични турски представители, евентуално и с президента Реджеп Тайип Ердоган. В понеделник американският държавен секретар ще организира диалози с турския външен министър Чавушоглу в Анкара. Наред с следствията от земетресенията се чака двамата да обсъдят доставката на изтребители F-16 за Турция, както и присъединението на Швеция и Финландия към НАТО, към което турската страна показва запаси поради хипотетичната поддръжка от тяхна страна за терористични организации, настоящи на турска територия.

Това е първото посещаване на Блинкен в Турция като държавен секретар.

След Турция на 20 и 21 февруари Блинкен ще посети Гърция, където ще беседва с премиера Кириакос Мицотакис, с външния министър Никос Дендиас и с водача на най-голямата опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР