Американският астронавт Майкъл Колинс, член на Аполо 11, първата пилотирана

...
Американският астронавт Майкъл Колинс, член на Аполо 11, първата пилотирана
Коментари Харесай

Почина астронавтът Майкъл Колинс от лунната мисия "Аполо 11"

Американският астронавт Майкъл Колинс, член на " Аполо 11 ", първата пилотирана задача, чиито екипаж кацна на Луната, е умрял от рак на 90-годишна възраст, съобщи Франс прес.

За кончината заяви фамилията му. По време на историческия полет до естествения сателит на Земята той беше водач на командния модул и остана в орбита, до момента в който Нийл Армстронг и Бъз Олдрин станаха първите хора, стъпили на Луната.
Снимка: EPA
В оповестено официално съобщение фамилията на астронавта съобщи, че ще си спомняме за Колинс и за " острия му разум, неговото неотменно възприятие за дълг. Няма да забравим и неговия взор, извърнат към Земята или замислен в тихите води на реката, по време на лов на риба ".

Въпреки напредналата си възраст Майкъл Колинс беше най-дейният измежду ветераните на " Аполо " и най-поетичният, когато си спомняше за историческия полет до Луната.
Снимка: EPA
" Когато потеглихме и я зърнахме, Боже, какво впечатляващо кълбо! ", показа астронавтът в изявление през 2019 година. " Слънцето беше зад нея и тя беше осветена от златист кръг. Това правеше кратерите в действителност странни. Дължеше се на контраста на най-бялото от бялото и най-черното от черното! ".

" Но колкото прелестна и впечатляваща да беше Луната, тя не беше нищо спрямо гледката през другия илюминатор. Там се беше сгушило едно грахче с размер на палец, едно прелестно малко нещо, нашата Земя, завита в черното кадифе на Вселената! ". Колинс си спомня за репликата, която отправил до Центъра за ръководство на полетите: " Хюстън, виждам света в моя илюминатор! ".

Роден на 31 октомври в Рим в семейство на татко посланик, Колинс става тест водач в американската войска. През 60-те години натрупва многочислени летателни часове в Космоса в границите на задачите " Джемини ". Той бе единственият член на " Аполо 11 ", който не стъпи на Луната, само че в никакъв случай не изпита оскърбление от този факт.

За разлика от Олдрин и Армстронг, Колинс бързо напуща НАСА след историческия полет и триумфалното им завръщане на Земята. Той е назначен за заместник-държавен секретар за връзки с обществеността от президента Никсън. През идващите години Колинс управлява построяването на Националния въздушно-космичен музей, който по-късно оглавява в интервала 1971-1979 година След това става съветник и написа книги, свързани с галактическото му премеждие.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР