Американският астронавт Майкъл Колинс, член на "Аполо 11", първата пилотирана

...
Американският астронавт Майкъл Колинс, член на "Аполо 11", първата пилотирана
Коментари Харесай

Почина астронавтът Майкъл Колин от първата мисия Аполо 11 до Луната

Американският астронавт Майкъл Колинс, член на "Аполо 11 ", първата пилотирана задача, чиито екипаж кацна на Луната, е умрял от рак на 90-годишна възраст, съобщи Франс прес, цигирана от Българска телеграфна агенция. За кончината заяви фамилията му.

По време на историческия полет до естествения сателит на Земята той беше водач на командния модул и остана в орбита, до момента в който Нийл Армстронг и Бъз Олдрин станаха първите хора, стъпили на Луната.

"Няма да забравим неговия взор, извърнат към Земята или замислен в тихите води на реката, по време на лов на риба ", споделиха роднините му.

Въпреки напредналата си възраст Майкъл Колинс беше най-дейният измежду ветераните на "Аполо ". Роден на 31 октомври в Рим в семейство на татко посланик, Колинс става тест водач в американската войска. През 60-те години натрупва многочислени летателни часове в космоса в границите на задачите "Джемини ". Той бе единственият член на "Аполо 11 ", който не стъпи на Луната, само че в никакъв случай не изпита оскърбление от този факт.

За разлика от Олдрин и Армстронг, Колинс бързо напуща НАСА след историческия полет и триумфалното им завръщане на Земята. Той е назначен за заместник-държавен секретар за връзки с обществеността от президента Никсън. През идващите години Колинс управлява построяването на Националния въздушно-космичен музей, който по-късно оглавява в интервала 1971-1979 година След това става съветник и написа книги, свързани с галактическото му премеждие.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР