Американските санкции могат да се отразят на достъпността до отворения

...
Американските санкции могат да се отразят на достъпността до отворения
Коментари Харесай

САЩ наложиха нова санкция на Русия, която може да нанесе сериозна вреда на руската IT индустрия

Американските наказания могат да се отразят на достъпността до отворения код за съветските ИТ компании.

Според съветското издание „ Комерсант “ съветските компании, които създават програмен продукт, може да се сблъскат с доста сериозен проблем. И това е загубата на достъпа до отворения код. Става дума за това, че доста локални корпорации употребяват отворен код под лиценз. А този лиценз може да планува преустановяване на контракта с юридическото лице, в случай че то попадне под ограничавания или наказания.

Сега съветски компании като Астра, Ланита и други рискуват да получат бан за сметките на разработчиците в задграничните библиотеки с отворен код поради попадането им в SDN листата на Съединени американски щати. За Русия ще бъде фактически мъчно да се оправи без отворен код. Тъй като писането на планове от нулата лишава десетилетия и стотици хиляди часове труд на доста програмисти.

Експерти, интервюирани от „ Комерсант “, считат, че съветските компании или ще бъдат изцяло откъснати от библиотеките, или ще бъдат лишени от актуализации и поддръжка. Достъпът до отворен код е нужен непрестанно, защото отвореният код непрестанно се усъвършенства. А това значи, че той би трябвало да се актуализира и във към този момент основаните артикули.

Да напомним, че през 2022 година някои съветски компании, подложени на наказания, към този момент изгубиха формалния достъп до GitHub. Това е най-голямата библиотека с отворен код. Министерството на финансите на Русия предложи да се сътвори вътрешна база с код, само че огромните компании въобще не бързат да споделят разработките си.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР