Американските и европейските потребители ще пострадат от въвеждането на ембаргото

...
Американските и европейските потребители ще пострадат от въвеждането на ембаргото
Коментари Харесай

Войната на ново равнище. ЕС наложи ембарго върху петрола от Русия

Американските и европейските консуматори ще пострадат от въвеждането на ембаргото на Европейски Съюз върху доставките на съветски нефт, като ще би трябвало да купуват същия съветски нефт от други страни.

Днес, 5 декември, влезе в действие решението на Европейския съюз (ЕС) да забрани доставките на съветски нефт, превозен с танкери. Паралелно с формалното ембарго по шестия пакет от наказания влизат в действие и ценовите тавани. Наред със страните от Групата на седемте (G7) и Австралия, Европейският съюз няма да транспортира и застрахова съветски нефт на стойност над 60 $.

А от 5 февруари 2023 година Западът дава обещание да наложи ембарго върху закупуването на петролни артикули от Русия.

Таванът на цената на съветския нефт, избран от Европейски Съюз на 60 $, постоянно ще бъде под пазарната му цена. Ето за какво страните от Европейски Съюз са приели такава цена за съветския енергиен запас, изясни почитан европейски източник. Подобни ограничения, както са замислени от основателите, би трябвало да понижат приходите на съветския бюджет, получени от производството и износа на нефт.

По създание, не по-малко влияние от това върху Русия, те ще окажат върху стопанските системи на европейските страни, които зависят от съветския петрол за към една четвърт от доставките, а в световен смисъл дефинитивно ще разрушат целия механизъм на международната търговия с нефт с най-тъжните последствия за Пазара.

Колумнистът на Oil Price Ирина Слав счита, че въвеждането на таван на цените на петрола ще усили приходите на Руската федерация. Авторът напомни, че страните от Г-20 смятат за оптимална ценова граница 65-70 $ за барел. Според наблюдаващия този размер на цената на суровините е съпоставим с настоящите цени на съветския нефт. Слав счита предизвестието на Москва за прекъсване на доставките за страните, които поддържат въвеждането на ценови таван, за предвидимо.

Ембаргото ще докара до обстоятелството, че Западът ще би трябвало да купува нефт не от Русия, която е наоколо, а от страните от Близкия изток. Това удължава рамото на доставките, сподели шефът на Института за социално-икономически проучвания на Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация Алексей Зубец пред кореспондента на REGNUM:

„ Тоест за далечните страни и тези, които не могат да генерират огромни размери търсене, това ще значи нарастване на цената на доставките на нефт. И доста. При дребни размери и на огромни дистанции е невероятно да се получи добра цена за доставки.

Експертът напомни още, че Европа е била и остава огромен консуматор на петролни артикули (мазут, керосин, дизелово гориво).

„ Русия беше най-големият снабдител на тази стока. Сега Европа ще би трябвало да изтегли тези петролни артикули от Индия, която получава съветско черно злато и прави петролни артикули от него в своите рафинерии. Отново това е „ рамо “ и още веднъж медиатори. Така че историята с логистиката по отношение на ембаргото е много плачевна ”, споделя Алексей Зубец. Според него огромни страни като Германия или Франция ще пострадат по-малко от въвеждането на ембарго и тавани на цените.

Междувременно държавният секретар по двустранното съдействие в Министерството на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Тамаш Менцер съобщи, че опитите на Европейския съюз да наложи ембарго върху покупките на съветски газ са неправилни.

„ Европейският съюз се стреми да изтласка съветския газ от Европа, само че това е неправилна цел, тъй като даже зависимостта от Русия да бъде сменена със взаимозависимост от Америка, зависимостта отново ще остане “, добави Менцер.

Италианските управляващи трябваше да изискат от Европейския съюз отсрочване на налагането на ембарго върху съветския нефт, както направиха други страни, сподели в края на ноември Адолфо Урсо, министър на предприятията и продуктите, създадени в Италия.

„ Грешката беше направена на по-ранен стадий, когато Италия не изиска отсрочване на ембаргото на европейско равнище, с цел да отбрани ползите си, както направиха по-проницателни страни като Германия, Полша и България “, сподели Урсо.

Според него работата на рафинерията може да бъде спряна заради проблеми с доставките на съветски недопечен нефт по море: от 5 декември те ще спрат по отношение на шестия пакет от наказания на Европейски Съюз. Ако заводът бъде затворен, към 10 000 души могат да останат без работа.

Обединеното кралство ще продължи да купува съветски нефт и след 5 декември, счита Ярослав Островски, експерт в отдела за стратегически проучвания в Total Research. Според него схемата, при която танкери, напускащи съветски пристанища, стопират в моретата и трансферират нефт на европейски кораби, които към този момент потеглят към английските пристанища, не нарушава английските протоколи за докладване, затова Лондон публично не получава нефт от Русия.

„ Официалните данни демонстрират, че съветски нефт на стойност към £23 милиона, който е дошъл в Имингам от март, е регистриран като импорт от Германия, Холандия и Белгия. От март пристанището Темспорт в източен Лондон е получило нефт на стойност £130 милиона от Русия. Класифициран е като импорт от Полша, Белгия и Холандия. Цялата тази обстановка е напълно естествена и евентуално ще продължи и след 5 декември, - акцентира специалистът.

Според Ярослав Островски редица рафинерии на Запад са проектирани да преработват единствено нашия нефт, тъй че даже като се вземат поради рисковете и увеличените разноски за логистика, сходни схеми са печеливши.

Остава да се добави, че Русия не чака спад в износа на нефт през декември, защото доставките бяха контрактувани още в края на октомври - началото на ноември. Както сподели вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак пред кореспонденти, ембаргото на Европейски Съюз върху закупуването на съветски нефт, което е планувано да бъде въведено от 5 декември, няма да повлияе на тези проекти.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР