Американски учени доказаха, че Каспийско море се изпарява от две

...
Американски учени доказаха, че Каспийско море се изпарява от две
Коментари Харесай

Каспийско море се изпарява

Американски учени потвърдиха, че Каспийско море се изпарява от две десетилетия поради покачващите се температури, свързани с измененията в климата, заяви Сайънс алърт.

ВИЖТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ В СНИМКИ

Анализът на учените от университета на Тексас в Остин сподели, че нивото на Каспийско море спада с съвсем 7 см годишно от 1996 година Ако това продължи, то ще падне под най-ниската точка в историята му. Тя беше през 70-те години на предишния век.

Глобалното стопляне доближи нови стойности, невиждани от най-малко 115 000 години

По-високите температури на въздуха над Каспийско море, които са се повишили с към 1 градус от 1979 година, водят до по-големи изпарения. Най-вероятно повода за тях са измененията в климата.

Oневиниха Слънцето за световното стопляне

Учените са употребявали данни от спътника GRACE и наземни измервания. Те откриха, че резултатът от изпарението е по-голям в сравнение с въздействието на другите фактори, да вземем за пример водата от вливащите се реки или преваляванията.  Светът има единствено 3 години да спре световното стопляне

Според сегашните модели при сходен ритъм на изпарение северната част от Каспийско море, която е най-плитката, ще се обезводни до 75 години. По тематиката Учени признаха: Земята навлезе в нова ера - антропоцен (ВИДЕО) Тенденцията за стопляне на климата продължава Най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат (ВИДЕО/СНИМКИ) Сибир ще се трансформира в най-приятното място за живеене
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР