Американски изследователи призовават за опазване и възстановяване на естествените местообитания

...
Американски изследователи призовават за опазване и възстановяване на естествените местообитания
Коментари Харесай

Учени призовават за опазване на естествените местообитания като мярка срещу бъдещи пандемии

Американски откриватели приканват за запазване и възобновяване на естествените местообитания за попречване на бъдещи пандемии, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Изследване, оповестено в научното издание " Нейчър ", демонстрира, че когато им липсват изобилни хранителни запаси, животните напущат естествените си местообитания и по този начин се основава риск от разпространяване на заболявания върху домашни животни и хора.

Авторите от университета " Корнел " в Съединени американски щати са изследвали плодоядни прилепи в Австралия през 1996 година и през 2020 година, с цел да открият риска от разпространяване на заболявания от един тип животни върху различен.

Според учените всяка вирусна пандемия след 90-те години е породена от транспорт на патогени от животни към хора под действието на две съществени фактора. Първият е загуба на хабитат, която изтласква животните към аграрни региони, а другият - дефицит на храна поради климатичните промени.

" В момента вниманието на света е съсредоточено върху това по какъв начин да спрем последваща пандемия ", сподели в изказване Рейна Плаурайт, учител във факултета по публично здраве и здраве на екосистемите в университета " Корнел ". " За страдание, опазването или възобновяване на природата рядко е част от полемиката ".

Авторите на проучването откриват, че в годините, когато храната им е в обилие, прилепите стоят в родните си гори, надалеч от хората. При дефицит на храна прилепите се реалокират по-близо до земеделските региони и хората, където могат да популяризират и повече вируси.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР