Американски биолози откриха в дълбините на Тихия океан край бреговете

...
Американски биолози откриха в дълбините на Тихия океан край бреговете
Коментари Харесай

Неизвестна акула „нинджа“ свети в Тихия океан

Американски биолози откриха в дълбините на Тихия океан край крайбрежията на Централна Америка необикновена черна и светеща акула, което ѝ разрешава да заблуди своите жертви и да се крие от техния взор, излиза наяве от публикация, оповестена в Journal of the Ocean Science Foundation.

Много морски животни, живеещи на огромна дълбочина, имат специфични органи, които умеят да създават светлина и по този метод да притеглят вниманието на жертви, на сътрудници за чифтосване или да плашат хищници. За последните години океанолозите са разкрили няколко десетки типа акули, притежаващи подобен табиет, и даже светещата морска костенурка Eretmochelys imbricata.

Виктория Васкез (Victoria Vasquez) от Центъра за проучване на тихоокеанските акули в Мос Ландинг (САЩ) и нейните сътрудници разкрили извънредно необикновен тип светеща акула, като изучавали дълбочинната фауна на Тихия океан, живееща край западните крайбрежия на Мексико и други страни на Мезоамерика.

На дълбочина 800–1500 метра те са съумели да видят осем екземпляра от незнайна до момента акула, оцветена с извънредно необичайния за огромни дълбочини черен цвят. Нейната кожа била покрита с фотофори – кафези, изработващи светлина.

Съдейки по анатомията, тази акула принадлежи към черните бодливи акули – неголеми жители на морските дълбини, чиято дължина рядко надвишава 50 сантиметра. Близки родственици на тази акула „ нинджа “, както я нарекли децата на Васкез, са атлантическите нощни акули със сходна дарба за светене. Но за разлика от напълно черните „ нинджи “ единствено техният стомах е черен, а останалото им тяло е покрито с кафяви люспи.

Новият тип акула е получил името Etmopterus benchleyi, в чест на Питър Бенчли – създател на романа „ Челюсти “ и прочут океанолог фен и бранител на видовото многообразие на акулите. Засега учените не знаят за какво „ нинджите “ имат потребност от „ осветяване “ за своето тяло, само че считат, че сходен прийом разрешава на акулите да стават невидими за другите риби.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР