Американската космическа компания Рокет Лаб проведе днес 9-тия си полет

...
Американската космическа компания Рокет Лаб проведе днес 9-тия си полет
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американската компания Рокет Лаб проведе 9-тия си полет за 2022 г.

Американската галактическа компания Рокет Лаб организира през днешния ден 9-тия си полет за 2022 година, извеждайки сполучливо в космоса сателит на Швеция чрез ракета “Електрон ”. За страдание вторичната цел на задачата – улавянето на първата степен с хеликоптер, не бе изпълнена поради проваляне на радиовръзката със степента. Вместо това тя се приводни меко в океана посредством парашут и бе върната по класическия метод – чрез транспортен съд.

Важно е да се подчертае, че приводняването и улавянето с транспортен съд вместо с хеликоптер не е неуспех на задачата. Степента към момента може да се рециклира и употребява, като неотдавна Рокет Лаб организира първото си тестово запалване на мотор “Ръдърфорд ” след приводняване. Всичко мина съгласно упованията. Но желанието на Питър Бек, създателят на компанията, е в бъдеще степените да се прихващат във въздуха.

В орбита беше позициониран спътникът “MATS ”, създаден за потребностите на Шведската галактическа организация. Сателитът има две камери и задачата му е да учи горните пластове на земната атмосфера. Първоначално той трябваше да лети с съветска ракета, само че явно това не бе допустимо заради геополитически аргументи. Затова бе изстрелян с американската “Електрон ”.

Досега всички полети на “Електрон ” бяха провеждани от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия. Следващата задача обаче следва да бъде извършена от центъра на НАСА на о-в Уолопс. Това ще е първото изстрелване на Рокет Лаб от територията на Съединени американски щати.

Видеозапис от изстрелването:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР