Американската космическа агенция NASA изненадващо възложи само на SpaceX държавната

...
Коментари Харесай

Следващите хора на Луната ще кацнат със Starship на SpaceX

Американската галактическа организация NASA изненадващо разпореди единствено на SpaceX държавната поръчка за направа на пилотиран спускаем модул, който да транспортира астронавти от орбита към Луната до повърхността на земния сателит в границите на програмата Artemis. Резултатите от тръга, в който участваха също воденият от Blue Origin на мултимилиардера Джеф Безос консорциум National Team и военния подизпълнител Dynetics бяха оповестени в петък късно вечерта след няколко месеца отсрочване поради промяната на властта в Белия дом.

SpaceX печели наддаването с оферта за 2.89 милиарда щатски, която съгласно източници на The Washington Post е била доста по-ниска от предложенията на другите съперници. Срещу тази сума галактическата компания на милиардера Илън Мъск се ангажира да създаде доникъде на десетилетието специфична версия на своя великански уред за междупланетни полети Starship, която е приспособена за кацане на Луната. За разлика от своите съперници, чиитo капсули ще са дребни и способни да транспортират на борда си единствено 3-4 астронавти, SpaceX създава транспортен съд, който един ден би трябвало да може да транспортира до 100 тона потребен товар освен до Луната, само че и до Марс, само че с презареждане в околоземна орбита.
Най-дръзкият печели
Развръзката на търга е меко казано изненадваща, защото в предходната фаза SpaceX беше компанията, която получи минимум в началото финансиране - 135 млн. $, предопределени за планиране и разработка на първообраз на лунния спускаем модул. За сметка на това консорциума на Blue Origin беше подсилен от NASA с 579 млн. $, а Dynetics - с 253 млн. Очакванията също по този начин бяха американската галактическа организация да допусне до идващия стадий най-малко две компании, както направи при Commercial Crew Program (програмата за частни полети до Международната галактическа станция), с цел да се застрахова против възможни забавяния и провали на някоя от компаниите. По всичко проличава обаче, че след отхвърли на американския Конгрес да отпусне в допълнение 3.3 милиарда $ за спускаем модул и намаляването на сумата на 850 млн. $ от NASA са решили, че досегашния проект за кацане на Луната през 2024 година е нереалистичен и че с това финансиране могат да заложат единствено на един подизпълнител. Изборът на SpaceX също по този начин е голямо самопризнание за плана Starship, който за мнозина е прекомерно самоуверен и нереалистичен. До момента той се извършва извънредно със средства на Мъск и привлечено от него частно финансиране.

Според NASA против сумата от 2.89 милиарда $ SpaceX ще би трябвало да довърши създаването на приспособената версия на Starship, както и да извърши два полета с нея. Първият ще бъде безпилотен тест, който ще включва кацане на Луната и връщане назад. Вторият към този момент ще бъде с астронавти на борда и на процедура ще е първата публична пилотирана задача от програмата Artemis с постигане на лунната повърхнина.

Според ръководителите на NASA апаратът Starship ще предложи няколко преимущества в съпоставяне със своите съперници. Той ще има кабина с доста по-голям размер, два шлюза за съединяване с други кораби, модули или галактически станции, както опция да транспортира огромен товар до Луната, както и да връща проби на Земята. Експертите на галактическата организация също по този начин поддържат новаторския дизайн и насочените към бъдещето технологии, които един ден могат да се употребяват за полети до Марс.
Политически взаимни отстъпки
Специфичният миг в тази ситуация е, че задачата на Starship ще бъде единствено да обезпечава превозването на екипажите от лунната орбита до повърхността. Самото пътешестване на астронавтите до Луната ще се прави със свръхскъпата ракета на NASA, наречена SLS, както и дребната пилотирана капсула Orion, разработвана от отбранителния колос Lockheed Martin взаимно с Европейската галактическа организация ESA, която конструира сервизния модул към нея. На пръв взор решението е малко необичайно, защото Starship се проектира с концепцията да може да бъде изстрелван с хора на борда от Земята, а цената на едни полет с ракета SLS ще бъде от порядъка на астрономическите 2 милиарда $. На процедура обаче това е политически компромис - ръководителите на NASA са изцяло наясно, че Конгресът на Съединени американски щати не би дал поддръжката си единствено за SpaceX, защото производството на SLS и Orion обезпечава десетки хиляди работни места във всички 50 американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР