Американската компания Уестингхаус и АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ официално подписаха договора

...
Американската компания Уестингхаус и АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ официално подписаха договора
Коментари Харесай

Уестингхаус подписа договор с АЕЦ Козлодуй за нов реактор

Американската компания " Уестингхаус " и „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ публично подписаха контракта за изследване построяването на нов реактор по американска технология на площадката в Козлодуй.

До момента сред двете компании имаше основана работна група, само че с този контракт се прави и идната стъпка към изследването на опциите.

Какво планува той?


Става въпрос за така наречен „ feed контракт “ (Front-End Engineering & Design) за предварителни инженерни действия за създаване на нов американски реактор с технология AP1000.

Той включва действия по оценка на опциите за консолидиране на българската промишленост в плана за създаване на нова нуклеарна мощ с технология АР1000 и за потребление в оптималната степен на съществуващата на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ инфраструктура. Изпълнението му започва още този месец, прибавят от американското сдружение. Обикновено тези изследвания не престават към година.

" Щастливи сме да стартираме осъществяването на предварителните инженерни действия, свързани с осъществяване на план за създаване на най-модерната технология в света за АЕЦ от потомство III+, която ще обезпечи чиста и надеждна базова сила на нашите клиенти и на българското население ", сподели Дейвид Дърам, президент „ Енергийни системи “ в " Уестингхаус ".

„ Договорът удостоверява AP1000 като най-модерната и потвърдена в действителна употреба технология, която дава отговор на потребностите за конкурентна, чиста и надеждна сила “, се споделя още в известието.

Хронологията


В началото на тази година в последните си дни на работа 49-ият парламент одобри план на решение, с което разпореди на Министерски съвет да организира диалози с държавното управление на Съединени американски щати за подписване на Междуправителствено съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “.

По-рано тази година  " Уестингхаус " и „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ подписаха меморандум за съгласие за основаване на взаимна работна група за обмисляне построяването на реактори с технологията AP1000 в България.

В момента тя е в развой на оценка на регулаторните, лицензионните и плановите условия и създава интензивен график за дейности в поддръжка на енергийната тактика на България, се добавя в известието.

Към този миг на площадката в Козлодуй работят два реактора с съветска технология BBEP–1000.

Американско нуклеарно гориво


Въпреки че от няколко дни се приказва, че може да има проблем с доставката на нуклеарно гориво от страна на  " Уестингхаус " поради закъснение на документите, в известието от компанията няма такава информация.

В него се споделя, че „ през декември 2022 г.  " Уестингхаус " подписа 10-годишен контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за един от блоковете в АЕЦ „ Козлодуй “, като доставките ще започват през 2024 година “.

Ядреното гориво ще се създава в завода на  " Уестингхаус " във Вестерос, Швеция, и е единственият изцяло самостоятелен от съветски доставки и технологии план за нуклеарно гориво за блокове с технология ВВЕР-1000.

Източник economic.bg

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР