Американската фармакомпания Karuna Therapeutics обяви, че нейното експериментално лекарство KarXT

...
Американската фармакомпания Karuna Therapeutics обяви, че нейното експериментално лекарство KarXT
Коментари Харесай

САЩ: Лекарство от нов клас показва обнадеждаващи резултати при шизофрения

Американската фармакомпания Karuna Therapeutics разгласи, че нейното пробно лекарство KarXT е довело да доста съкращаване на признаците на шизофрения и се намира в напреднал стадий на клинични изпитвания, предадоха международните организации. Базирана в Бостън, щата Мериленд, Karuna е компания с висок теоретичен капацитет и неголямо продуктово протфолио с фокус само върху шизофрения и неуравновесеност, зараждаща при болест на Алцхаймер. За тези болести е предопределен и KarXT, който може да се ползва като монотерапия или като част от допълваща терапия. Лекарството принадлежи към нов клас лекарства за психиатричната процедура – мускаринови агонисти.

Според екипа, работил над основаването му, то е с по-добър резултат от познатите антипсихотици – рисперидон и оланзапин, които имат странични резултати като наддаване на тегло, метаболитен синдром и седация. KarXT разкрива нови благоприятни условия за лекуване на тежки психиатрични и неврологични положения, само че е належащо да се изследва неговия резултат върху артериалното налягане, безапелационни са учените.

При досегашни изследвания е потвърдено, че препаратът понижава тежестта на признаците на шизофрения като налудности, халюцинации и прочувствено оттегляне,

Последното изследване с 256 пациенти, лекувани с KarXT, демонстрира, че 6% от тях  са получили хипертонична рецесия като непряк резултат, до момента в който единствено 2% от пациентите на плацебо са се сблъскали с сходен проблем.

По тази причина компанията планува през идващия месец да стартира изследване за следене на артериалното налягане при пациенти, лекувани с новия медикамент.

Данните ще бъдат част от заявката за позволение до Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати, което компанията възнамерява да подаде в средата на 2023 година Целта е медикаментът да бъде позволен до пазара през втората половина на идната година.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР