Американецът Едуард Уилсън, смятан за едно от водещите имена в

...
Американецът Едуард Уилсън, смятан за едно от водещите имена в
Коментари Харесай

Почина Едуард Уилсън, смятан за "съвременният Дарвин"

Американецът Едуард Уилсън, считан за едно от водещите имена в областта на историята и съхранението на природата, умря на 92 години, заяви неговата фондация. Той бе именуван " актуалният Дарвин " и името му се слага като престиж паралелно с това на блитанския естествоизпитател сър Дейвид Атънбъроу, напомня " Ройтерс ".

Неговият план " Половин земя " приканва да бъде предпазена най-малко половината суша и морска повърхнина на Земята, с цел да има задоволително разнородни и обвързани екосистеми за да се спре изгубването на биологични типове, което се случва с движение, невиждано от 10 милиона години.

Вдъхновена от самодейността му, Организация на обединените нации разгласи цел " 30 до 30 " към страните по света да се ангажират до 2030 година да запазят 30% от своята суша и води. Това е близо два пъти площта на предпазените зони сега.

Роден в Алабама, Уилсън стартира от 10-годишен да прекарва часове наред в горите в събиране на инсекти. По-късно става ентомолог и 70 години е откривател и професор в Харвард. Негова заслуга е отркриването на над 400 типа мравки, като той е споделял, че счита за едно от най-големите си достижения разкриването по какъв начин посредством отделянето на избрани субстанции мравките чертаят пътек икъм храната или предизвестяват всички за заплаха.

Името му попадна в разногласия към книгата му от 1975 година " Социобиология: Новият синтез ", която бе интерпретирана от някои учени като изказване, че държание като неприязън или алтруизъм се дефинират от човешките гени, а не от средата, в която е израснал и учтив човек. По това време критици го атакуваха, че концепциите му напомняли на тези на евгениката.

Уилсън от дълго време живееше в дом за възрастни хора в североизточната част на Съединени американски щати, а наскоро разгласява следващата от дълг апоредица свои книги за биоразнообразието.Той беше съвсем кьорав след случай в младостта му, когато дясното му око е разрязано от перката на риба. Травмата ми оказа помощ да се съсредоточвам върху мравките и дрги инсекти, тъй като можех да г инаблюдавам от близко и с едно око, до момента в който по-едри животни едвам виждах и навън, споделя по-късно откривателят. За една от книгите си за мравките той персонално прави всичките пет хиляди илюстрации.

Израства в общественост на Южната баптистка черква и се определяше не като безбожник или агностик, а като " временен деист ", който " желае да одобри опцията, че има някаква умна мощ оттатък настоящето ни равнище на схващане ".

Сред многочислените му оценки са Националният орден за просвета на Съединени американски щати, две награди " Пулицър " за документална литература и място измежду 25-те най-влиятелни хора на планетата в листата на сп. " Тайм " през 1995 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР