Амбициозната програма на Турция за собствен изтребител от пето поколение

...
Амбициозната програма на Турция за собствен изтребител от пето поколение
Коментари Харесай

Ядрена сила обмисля да подкрепи новия турски изтребител

Амбициозната стратегия на Турция за личен изтребител от пето потомство може да получи извънредно мощен подтик с привличането на Пакистан, откакто контракт към този момент беше подписан с Азербайджан, оповестява Breaking Defense.

Бойният аероплан KAAN, с който Анкара се надява да размени F-16, ще полети за първи път в околните месеци.

Контекст : KAAN се " роди " от изключването на Турция от програмата за изтребителя F-35. То пристигна откакто Анкара купи съветски зенитно-ракетни комплекси С-400 и си навлече гнева на Вашингтон.

Разработката другояче е стартирана още през 2016 година Новият аероплан доближава скорост от Mach 1,8, с помощта на двата си мотора. Конструкцията му е сложна за засичане от радарите, а цялото въоръжение се съхранява вътрешно. KAAN може да поразява въздушни и наземни цели, като за откриването и следенето им се грижи съвременен радар, смесен с разнообразни компютърни системи с изкуствен интелект.
 KAAN: С този собствен аероплан Турция заменя F-16
KAAN: С този собствен аероплан Турция заменя F-16

Изтребителят от пето потомство се създава от 7 години

Местно произвеждане е освен самолетът, само че и цялата наземна инфраструктура, нужна за употребата му - Турция още от Студената война получи съществено американско ноу-хау за този вид системи.

Първият първообраз беше показан през януари 2023 година, а през февруари беше изработен експериментален запуск на моторите. Очаква се първият полет да бъде през тази година.

Детайли : Преди седмица стана ясно, че Азербайджан се включва в програмата KAAN с финансиране и вероятно партньорство. Преди дни обаче зам.-министърът на защитата на южната ни съседка Челал Сами Тюфекчи разяснява, че " скоро ще обсъдим с пакистанските си сътрудници включването им в нашата стратегия за народен реактивен изтребител KAAN ".

Официално удостоверение от Исламабад все още няма, само че съгласно специалисти сходен ход е логически. Страната, която е и нуклеарна мощ, има лична авиоиндустрия, която създава релативно съвременни бойни самолети като изтребителя JF-17, както и бойни дронове.
 Първият турски безпилотен изтребител
Първият турски безпилотен изтребител излезе тестово на бойното поле

Той ще се движи по-бързо от пътнически аероплан Airbus 320

Турският авиоексперт Джем Догут разяснява пред Breaking Defense, че Турция има изключително близки връзки с Азербайджан и Пакистан - те са възприемани като приятелски нации и това улеснява съдействието.

От друга страна: Въпреки огромните упоритости на Реджеп Ердоган, съгласно множеството специалисти KAAN е на близо десетилетие от действително приемане на въоръжение. Очаква се бойният аероплан да наподобява доста по-различно от прототипа, който се готви за първия си полет - дизайнът му на процедура към момента не е финализиран, тъй че през 2023 година в небето ще забележим по-скоро софтуерен демонстратор, в сравнение с подготвена за пердах машина.

По-реалистично е KAAN да бъде признат на въоръжение към 2030 година и то след разход от към 14 милиарда $.

Използването на западни технологии при присъединяване на Пакистан в плана може да се окаже проблематично - страната има дългогодишно партньорство с Китай и това би могло да се трансформира в проблем за някои производители.
 Турция се отхвърля от покупката на американските изтребители F-16?
Турция се отхвърля от покупката на американските изтребители F-16?

Страната разисква и други разновидности за военен аероплан, поради високата цена

Освен това, Съединени американски щати може да не дават F-35 на Турция, само че най-новите разновидности на F-16 като Viper остават настоящи. Те комбинират одобрената платформа с авионика и въоръжение, близки или аналогични на тези при изтребителите от последващо потомство - на доста по-поносима цена. Това значи, че огромен % от дилемите, за които е готвен турският изтребител, може да бъдат поверени на американската машина, която на всичкото от горната страна също се създава в южната ни съседка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР