Амбициозна и неочаквана заявка за възстановяване на емблематичната къпалня Мария-Луиза

...
Амбициозна и неочаквана заявка за възстановяване на емблематичната къпалня Мария-Луиза
Коментари Харесай

Възстановяват къпалнята Мария-Луиза

Амбициозна и непредвидена поръчка за възобновяване на емблематичната къпалня " Мария-Луиза " в Борисовата градина в София направиха през вчерашния ден притежателите й. Тя стои затворена от 15 години и от време на време към ориста й се развихрят разногласия. От Столичната община обаче до момента демонстрираха изтощение да се оправят с проблема, като се даваше заричане ту за връщане на контрола над парцела, ту за възобновяване на нелегално заградени общински площи в него. Яснота към бъдещето на къпалнята обаче нямаше.
Изненадващо акционерното сдружението " Парк Мария Луиза " предложения медии на обиколка и даде обещание възобновяване на къпалнята по нейното предопределение. До дни притежателят ще внесе заявление за издаване на виза за планиране, която би трябвало да бъде подготвена до няколко месеца. Тодор Тодоров, шеф " Нови планове " на сдружението, съобщи, че в най-скоро време оградата на комплекса ще бъде преместена, с цел да дава отговор на действителните граници на парцела. Това бе дадено от администрацията на регион " Средец " още при започване на годината, само че стъпки по този начин и не бяха подхванати.
Каква ще бъде цената на инвестицията ще стане ясно, откакто бъде издадена визата за планиране, посочи Тодоров. Проектантите описаха още, че задачата им е опазване на плувния комплекс. Няма да има високо строителство, жилища, офиси, молове. Не се планува и строителството на паркинги, като достъпът до комплекса ще става с градски превоз. Смятаме напълно да се съобразим със съществуващата строителна повърхност, дадоха обещание проектантите.
В момента къпалнята тъне в съсипия. Има доста рискови уреди, които би трябвало да бъдат отстранени или сменени. Вероятно ще се построи затрупан плувен басейн, с цел да може комплексът да работи целогодишно. През предходната седмица в рамките на парцела е открит минерален извор, който е съществувал в документите, само че до момента не му е обърнато внимание. От сдружението се надяват минералната вода да може да се употребява. В подземните равнища евентуално ще има СПА център, съблекални и други развлекателни центрове.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР