Алиансът на технологичната индустрия (АТИ) съобщи, че с Комисията за

...
Алиансът на технологичната индустрия (АТИ) съобщи, че с Комисията за
Коментари Харесай

Договориха по-лесно прекратяване на договор с телеком

Алиансът на софтуерната промишленост (АТИ) заяви, че с Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) са, според което операторите, членове на алианса, ще променят общите си условия за даване на услуги.

Какво ще се промени

Ще бъде въведено право за потребителите да прекратят контракта си при увеличение на цени вследствие на индексация, без предупреждение и без да дължат избраната в него наказателна клауза за услуги. Потребителите могат да упражнят правото си за предварително преустановяване в период от един месец от оповестената от съответния оператор начална дата на индексация. Ще бъдат дефинира прагове, в границите на до +/-2%, при които не се прави индексация, както при инфлация, по този начин и при дефлация. Цените абонаменти/услуги ще бъдат намалявани при регистрирана от Националния статистически институт дефлация, за миналата календарна година, когато същата надвишава горните прагове. Определени абонаментни проекти и/или цени на услуги могат да бъдат изключени от обсега на индексацията, както при инфлация, по този начин и при дефлация, като операторите следва да ги разгласят на интернет страниците си. Операторите ще отразят контрактуваните промени в общите си условия в период до 3 месеца.

 

Новите клаузи ще се ползват от 1 януари 2025 година

" Въпреки сложната икономическа среда през последните години, телекомуникационната промишленост в България остана устойчива и вследствие на направените вложения съумя да отговори на възходящото ползване на данни от страна на потребителите и да обезпечи надеждна и сигурна съгласуваност. При извършените договаряния АТИ и КЗП се концентрираха върху надграждане на опциите за избор на потребителите и въвеждане на спомагателни ограничения, изключително при положение на дефлация. Смятаме, че това е доста значима стъпка, напълно в интерес на потребителите ", сподели Андреана Атанасова, ръководител на АТИ, представена в известието.

Алиансът отбелязва, че измененията се вършат, макар че " прилаганите клаузи за индексиране подхождат на условията за еманципация на използваната нормативна рамка и процедура " в други европейски страни. Припомня се, че това не е първият случай, в който операторите вършат доброволни промени в договорите си в интерес на потребителите. През 2014-2015 година те подписаха самостоятелни съглашения с КЗП, с които значително понижиха размера на неустойките при предварително преустановяване на договорите, без значение че нямат такова обвързване нито по българското, нито по европейското законодателство.

Автор: dir.bg

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР