Макар Слава Рачева да е била актриса в Централния куклен

...
Макар Слава Рачева да е била актриса в Централния куклен
Коментари Харесай

Актрисата Слава Рачева на 80: Прибрах Педя човек лакът брада в дома си, защото няколко негови предшественици изчезнаха безследно

Макар Слава Рачева да е била актриса в Централния куклен спектакъл в София, дребни и огромни я знаят като Педя човек лакът брада, който се появява в ефира на Българска национална телевизия на 1 април 1961 година и остава там съвсем до края на ХХ век.

 

Към днешна дата актрисата се радва на пенсионерския си живот и срещите си с фенове, които не престават да я разпознават на улицата, да я стопират за сладка приказка и остарели мемоари. Тя бързо включва „ машината на времето “, уверена, че няма право да мълчи, тъй като до наскоро, е влизала във всеки български дом посредством магията на дребния екран.

 

Слава Рачева към този момент е на 86 години, а Куклата навършила 63 на 1 април, тя се вози зодия Овен, а Слава – Стрелец. Живее у тях, при нея по доста понятни съображения. Визията на Куклата се запазила такава, каквато я била направила художничката в киното и Кукления спектакъл – Милка Начева. Подозира, че името на Куклата е измислено от първите редактори на предаването и новосъздадената тогава Българска национална телевизия.

Тази кукла е нейният живот – всичко нейно е събрано в нея. Именно тя била нейният късмет да влезе в народен ефир и да стане толкова известна като актриса.

В общи линии Педя човек лакът брада просъществувал в ефир до демокрацията, след което ликът й леко се трансформирал, само че хората помнят визията на остарялата кукла, евентуално тъй като е оставила извънредно трайно усещане у тях.

 

Категорична е, че поради това, че от дълго време няма „ Лека нощ “ по малкия екран губи освен тя, само че и радиото. Някога имало доста излъчвания за деца, било освен занимателно, а и поучително. Все още среща хора, които помнят „ Ранобудно петленце “, с което започвали заран по радиото. Тя не намира за обикновено едно малко дете да си ляга след среднощ.

 

Към момента има четирима правнуци, които обаче не живеят в България. Завършили във Виена и от дълго време работят там, децата й също. С някои от сътрудниците си в театъра продължава да се вижда и до през днешния ден. Дава си сметка, че към този момент е на възраст, в която вижда, че е изгубила доста хора – близки и не толкова близки на сърцето й. все по-често чува, че някой си е отишъл, само че това е животът…

 

Към днешна дата се натъжава от всичко неприятно и се радва на всичко положително. Смята, че с цел да живеят обикновено, хората би трябвало да се научат да се радват повече на дребните неща, на живота подобен, какъвто е. Изостреността в обществото, грубостта и даже вулгарният език, който стартира да се трансформира в норма на диалог, дрязгите за щяло и нещяло са нещо, което доста я натъжава.

 

Доскоро се вълнувала от политиката, само че към този момент престанала. Много рядко си разрешава да разяснява протичащото се, не я интересува. Много неща са се случили, други занапред ще се случват, по този начин е организиран светът.

 

Твърди, че всичките й дни са незабравими, тъй като са разнообразни, даже делниците. Рождените й дни през годините постоянно били натоварени с много стратегии, даже се е случвало да не чества поради натовареността си.

 

Споделя, че още веднъж би се върнала в малкия екран, само че няма къде. Тя е човек реалист, гледа обикновено на нещата. А и към днешна дата децата към този момент се възпитават по различен метод.

Няма движимост или амулет, който да я защищава от злото. От десетилетия обаче не се е разделяла с обеци, направени от родителите й във връзка 18-та й годишнина. Харесват й, а и са й сантимент. Има бижута, които все по-рядко носи и по тази причина подарява множеството от тях.

 

Мечтае всички да са живи и здрави, да няма тъжни хора, да спрат войните по света и да живеем обикновено.

Автор: Уикенд

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР