Алфред Галимов се записва като доброволец в руската армия -

...
Алфред Галимов се записва като доброволец в руската армия -
Коментари Харесай

Поне знаем къде е гробът му. Руски доброволец избра самоубийството пред завръщане на фронта

Алфред Галимов се записва като доброволец в съветската войска - в началото поради безпаричие. Това се случва след началото на войната на Русия в Украйна. Службата му от 4-месечна на процедура става безсрочна. Иска да се откаже, само че не може. Как мъжът избира гибелта пред фронта? 

На 21 май Алфред Галимов се връща в жилището, който споделя с приятелката си в Набережни Челни, град на река Волга в Татарстан , след ден на военни учения в районната столица Казан.

Член на батальона " Алга " - поделение, формирано най-вече от мъже, наети в Татарстан, 34-годишният Галимов е трябвало всеки миг да бъде изпратен назад на война в Украйна след петмесечна отмора.

Същата вечер той изпраща SMS на собствен родственик, с цел да изиска 200 000 рубли (2250 долара) - сума, която е съвсем четири пъти по-голяма от междинната месечна заплата в района. Това е странна молба за боец, който е напът да замине за фронта.

На идната заран Галимов е открит обесен в банята си - явно самоубийство.

Той не е оставил записка, само че негова близка, с която приказва пред, споделя, че Галимов се е страхувал да се върне на фронта. Възможно е да е желал парите, с цел да се откупи от службата си, споделя тя.

" Виждах, че той не искаше да се върне на фронта ", споделя роднината, която приказва анонимно поради чувствителността на тематиката.
 След като 6-месеца се бие на фронта, Галимов избира гибелта пред това да се върне още веднъж
16 месеца след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, което се трансформира в най-големия въоръжен спор в Европа след Втората международна война , броят на жертвите нараства. Много от оживелите бойци и от двете страни са травмирани от непрекъснатия обстрел, обезобразените тела и страха от неизбежна гибел. В Украйна са наранени и доста цивилни жители.

Макар че до момента известията за самоубийства на съветски бойци са малко, специалистите настояват, че това може да се дължи частично на опитите на фамилиите и военните да го държат в загадка - и че е въпрос на време проблемите с психологичното здраве измежду бойците и ветераните от войната да станат доста съществени.

" Удълженият престой на фронта, несъответстващите грижи за психологичното здраве по време на почивката у дома, без да се вижда краят военната работа, дружно с неприятните условия и огромните загуби - мисля, че е много евентуално това да тласне някои хора към самоубийство ", сподели пред RFE/RL Дара Масикот , старши откривател по политиките в Rand Corporation , основан в Съединени американски щати мозъчен концерн.

" Наистина мисля, че е евентуално да има огромна рецесия с съветските ветерани от тази война ", сподели Масикот.
Безсрочна работа
Преди войната Галимов е водач в куриерска компания и едвам се оправя финансово. През лятото на 2022 година се записва доброволец за четиримесечна обиколка в Украйна в батальона " Алга ". Семейството му не е според, само че предлагането за заплата, която можело да доближи 195 000 рубли на месец (2200 долара), надвива.

По това време, няколко месеца след пълномащабното навлизане, съветските сили постепенно набират сили в Източна Украйна, излизайки отвън територията в Донбас , която Москва оказа помощ на антикиевските сили да завземат във войната, избухнала там откакто подклаждаше сепаратизма през 2014 г . Държавната телевизия преувеличава триумфите на съветските военни, като в същото време омаловажава забележителните им загуби, оставяйки доста бъдещи доброволци с нереалистични упования за войната.

Два месеца след изпращането на Галимов като офицер по връзките украинската войска стартира мощна контраатака, разбивайки съветските сили в североизточната и южната част на страната и отвоювайки назад обилни територии.

На дефицита си на жива мощ Русия реагира с всеобщи повиквателни и краткотрайно не разрешава на договорно наетите бойци и доброволците да напущат работа. Вместо четири месеца, Галимов остава на фронта шест и това се оказва единствено първият стадий от една безсрочна работа.
Войната се отрази мощно на душeвността му. Стана раздразним
Когато се връща през януари за къса отмора, е различен човек, споделя още неговата родственик.

" Войната се отрази мощно на душeвността му. Стана раздразним. Чувствах, че се затваря в себе си, само че в никакъв случай не съм мислила, че това ще приключи със самоубийство ", прибавя тя.

В известия, които е изпращал от фронта, той е разказвал, че се е сблъскал лице в лице с ужасите и лишенията на войната. След нахлуване на украинските сили на неразкрито място той е оказал помощ за евакуацията на ранени и евентуално починали членове на своя батальон, за което е награден с орден за смелост.

По време на службата си Галимов се бори в региони, където боевете са интензивни, към районната столица Херсон на юг и Лисичанск на изток. През ноември Украйна си възвърна Херсон, откакто съветските сили се отдръпнаха на източния бряг на река Днепър след месеци на тежки сражения.

В Татарстан идва информация, че батальонът " Алга ", което на татарски език значи " напред ", е претърпял тежки загуби във войната. Трудно е да бъдат открити цифри, защото страната не разгласява данни, само че RFE/RL съумя да удостовери 20 смъртни случая от към 600 бойци.
 Снимка, изпратена на фамилията
През януари, откакто Галимов се връща в Русия, " Алга " е изпратен във Вугледар в Донецка област, където през идващия месец е победен от украинските сили в жестока борба, в която съгласно сведенията доста от членовете ѝ са починали. Някои от телата не са открити.

Още преди този момент членовете на батальона са недоволни от изискванията, в които живеят.

В писмо от ноември те се оплакват, че им липсват транспортни средства, информационно съоръжение, зимно облекло, обувки и хранителни ресурси. Галимов написа на околните си даже за липса на храна, като споделя, че от време на време е гладувал по няколко дни.

Двама военнослужещи, които се причисляват към батальона по същото време като Галимов, се връщат вкъщи без позволение и желаят да бъдат освободени, защото са изпълнили първичния си четиримесечен контракт. Искането им е отхвърлено от съд през април.

През март, месец след кървавата баня във Вугледар, съветските военни завеждат каузи против осем бойци от Татарстан за дезертиране. През 2022 година те са завели шест такива каузи против бойци от района.
Проблеми със зрението
На фронта Галимов губи зрението на едното си око, откакто наоколо избухва бомба, споделя още неговата близка. Когато се връща, търси лекарска помощ. Въпреки че положението му не се усъвършенства, това не е сметнато за задоволително сериознен проблем, с цел да може мъжът да бъде освободен от работа. Казва, че няма смисъл да се пробва да симулира нещо друго, тъй като военните отново ще го върнат на фронта.

Не е ясно дали Галимов е претърпял травматично мозъчно увреждане (ТМУ) или посттравматично стресово разстройство (ПТСР) от случая с бомбата. Умереното ТМУ може да докара до трайни последствия, като постоянно главоболие, загуба на зрението и личностни промени, наред с други неща.

Неотдавнашно американско изследване откри, че процентът на самоубийствата измежду американските ветерани, претърпели лека мозъчна контузия, известна като разтърсване на мозъка, е три пъти по-висок, в сравнение с измежду общото население. При тези със приблизително тежко и тежко увреждане той е още по-висок.

По време на петмесечната си отмора Галимов не е получавал никаква психиатрична помощ. Русия има извънредно неразвита система за психиатрична помощ за ветерани, която скоро може да се окаже и претрупана, настояват специалисти.
" Никой не работи по казуса с посттравматичното разстройство "
В публикация в The Economist през май Масикот отбелязва, че съгласно бранители на ветераните в Русия има 10 лечебни заведения, обслужващи някогашни военнослужещи, и единствено една от тях е ориентирана към психиатрични грижи. Този център разполага с 32 кревати.

" Никой не работи по казуса с посттравматичното разстройство ", сподели пред RFE/RL 44-годишният Борис от съветската Удмуртска област, който страда от това заболяване и се е намирал в украинската Луганска област от 2014-2019 година по време на войната в Донбас.

Той добави, че ПТСР ще съставлява по-значим проблем за съветското общество след този спор, в сравнение с след войната в Афганистан и войните в Чечения на Съветския съюз през 90-те и 2000-те години, заради по-големия брой жертви и опустошения, претърпени в Украйна.

През февруари Съединените щати пресметнаха, че съвсем 200 000 съветски бойци са били убити или ранени в боевете в Украйна. Оттогава насам този брой единствено се е нараснал на фона на продължаващите интензивни боеве в Бахмут и неотдавнашното започване на украинска контраатака.

Ерик де Соар - белгийски професор и експерт по психически контузии, разяснява пред RFE/RL, че всеки, който е претърпял принуждение, има ПТСР. Това включва освен тези, които са почувствали опасност от гибел, само че и тези, които са станали очевидци на свирепост. По този метод броят на съветските бойци, които евентуално се нуждаят от психиатрична помощ, е десетки хиляди.

Когато стартира пълномащабната инвазия през февруари 2022 година, президентът Владимир Путин очакваше къса, победоносна война в Украйна. Сега Русия се бори да построи или усъвършенства оборудванията, които да оказват помощ на бойците, завръщащи се с психически проблеми.

Тази пролет Русия разгласи пилотна стратегия за посттравматично стресово разстройство за завръщащи се бойци и съобщи, че възнамерява да сътвори центрове за поддръжка на ветерани във всеки от осемте федерални окръга на страната, отбелязва Масикот в публикацията на " Икономист " . Центровете ще оказват помощ на завръщащите се ветерани да намерят нужната им физическа и психическа помощ, както и да оферират претовареност и правна помощ.

" Твърде рано е да се каже дали това ще смекчи удара върху здравната система, която към този момент е претрупана ", написа тя.

Роднината на Галимов споделя, че самоубийството му е било мъчителен потрес и е донесло тъга, която няма да отшуми. Имат единствено едно малко утешение - гибелта му се разграничава от тази на доста други в батальона по едно: " Поне знаем къде е гробът му и мога да го посетя ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР