Алексис Йоргулис е един от най-известните гръцки актьори, в момента

...
Алексис Йоргулис е един от най-известните гръцки актьори, в момента
Коментари Харесай

Гръцки актьор и евродепутат: Войни се случват, защото забравяме за културата


Алексис Йоргулис е един от най-известните гръцки артисти, сега е и евродепутат. Роден е в Лариса, Гърция, през 1974 година Учи за инженер в техническия университет в Атина. Посоката обаче се трансформира, откакто е признат в Академията за драма и театрално изкуство – тя дава и началото на актьорската му кариера. Дебюта си прави на сцената на танцовите представления „ Кармен 33 “ през 1997 година и „ Завръщането “ през 1998 година Участвал е в доста сериали и филми. Носител е на премията на филмовия фестивал в Солун. 2019 година се оказва поврата година – от екрана Йоргулис се ориентира към политиката – получава номинация за участие в Европейския парламент като член на обединението на Радикалната левица в Гърция. Йоргулис е член на Комитета по просвета към Европейския парламент. Според него Европа има потребност от нов Ренесанс и повече вложения в културата.

– Кажете ми какво е чувството да сте в Европейския парламент след толкоз доста години пред камера, след толкоз доста филми и постановки в театъра?

– Европейският парламент няма нищо общо с това да си пред камера и да се снимаш. Най-важната работа, която би трябвало да прави, е да основава вероятност, да бъде с отворени очи и да умее да вижда другите вариации на всички места из Европа. Така че би трябвало да си отворен, би трябвало да умееш да строиш мостове, с цел да можеш да създадеш универсална политика, която да бъде ефикасна за повече хора, за повече европейци. Нещото, което е доста значимо е точно разнообразието, с което Европа разполага. Всяка страна може да предложи нещо друго.
В този ред на мисли, би трябвало постоянно да бъдеш отворен, с цел да можеш да схванеш съседите си, сътрудниците си. Всеки би трябвало да заема място в мозъка ти, тъй че да бъде основана най-хубавата политика. От една страна е доста мъчно, тъй като има доста пластове, само че от друга е доста значимо и в действителност тук идва ролята и на актьорството, което доста ми оказа помощ. Разбирането на всяка роля ми оказва помощ да разбирам и хората, тъй като всеки е друг. Не е просто ти, като артист, да изиграеш ролята, а да я схванеш по метода, по който я показва създателя. Затова постоянно се пробвам да подобавам с схващане към отсрещната страна. И в действителност това е нещото, което доста ми оказва помощ да си правя работата.

– Ако помислите, има политици, които са доста положителни артисти, други не толкова…

– Понякога споделям, че актьорите, изричайки неистина, ти оказват помощ да откриеш истината за себе си. Политиците не го вършат. Те показват истината, в положителен аспект, когато работи в тяхна изгода, и в отрицателен, когато е против опозицията. Така че има голяма разлика сред артисти и политици. Може би използваме същите похвати, като това да бъдеш свестен, да бъдеш отворен към хората, а от време на време даже и пищен бих споделил, само че вероятността и пътят към това са изцяло разнообразни.

Алексис Йоргулис, гръцки артист и евродепутат
Снимка: btvnovinite.bg

– Много хора споделят, че не се интересуват от процесите в Европа, не познават европейските институции, тяхната администрация, само че в случай че помислите, това е нашият общ дом. Например в Гърция по какъв начин убеждавате хората, че всичко, което се случва тук, е значимо?

– Да, това е огромен проблем. Има доста публикации и репортажи, които споделят, че Европейската комисия не е покрай европейските жители и това е нещо, което аз се пробвам да извадя на повърхността и посредством културата да покажа, че точно разнообразието и нашата идентичността са нещо, което може да използваме. По този метод консолидираното на европейската политика в обществото няма да бъде несвоевременно по отношение на жителите.
Това въпреки всичко е нашият дом и можем да кажем, че това е нашият " хол ". Тук се събираме и обменяме опит и хрумвания. Затова и вратата ни е отворена за всеки европеец, който желае да пристигна и да види какво вършим. И ето Вие вършиме това в този момент. Дойдохте тук и ще покажете Европейския парламент на България.

Алексис Йоргулис, гръцки артист и евродепутат
Снимка: btvnovinite.bg


– Да, аз още веднъж ще употребявам вашия професионален опит, тъй като знаете по какъв начин да промотирате добър артикул, добър филм и така нататък Какво му липсва на това място, с цел да бъде по-забележимо. Например, в случай че това беше кино артикул или пък културен артикул, какво би трябвало да се усъвършенства, тъй че да доближи до хората?

– Трябва да намерим по-добри похвати, с които да покажем какво се случва в Европейския парламент. Трябва да излезем от тази постройка, от този балон и да се опитаме да отидем още по-далеч, да достигнем до жителите. Трябва да се провеждат повече събития, които да не са единствено на територията на тази постройка. Трябва да отидем даже в селата и да приказваме с хората там. Аз възнамерявам да направя доста от тези неща. Ето в този момент създадохме виртуална действителност, чиято цел е да покаже по какъв начин наподобява Парламентът от вътрешната страна, какъв е животът на един народен представител. Аз ще отида в дребните обитаеми места, не в градовете, и посредством тази виртуална действителност ще покажа на хората по какъв начин действа Европейският парламент. Смятам, че ние сме тези,които би трябвало да демонстрираме на хората повече неща за него, а не да ги караме те да идват.

– Въпрос за " Катаргейт " скандал, който раздруса Екологичен потенциал. Какво е вашето чувство. Може би познавате, тя е от Гърция?

– Да, тя е от Гърция, само че не се познаваме персонално. Нямаме връзка и не сме говорили за политика. Цялото нещо с " Катаргейт " беше за мен голям потрес. Не съм вярвал, че това е допустимо на такова европейско равнище да има такава корупция. Вярвам, че няма да има повече такива произшествия и че Европа ще бъде постоянна в това отношение.

– Може би Тези неща се случват на всички места и в Гърция, и в България, само че и в Европейския парламент…

– Да и всеки жител се надява, че Европа няма да е по този начин. Границите, които имаме в Народното събрание, ще бъдат по-стабилни на по-ниски нива. Искам да кажа, че без корупция, всичко ще бъде по-добре. За някои хора може да е по-трудно, само че сигурно ще е по-добре. Това е истината.

– Така е, факт. Ще завърша с това, че се пробвате да говорите за просвета във времена, когато войната е заглавие номер едно. Как смятате, че културата ще помогне на хората?

– Вярвам, че войни се случват точно тъй като забравяме за културата. Винаги съм казвал, че хората, още първоначално, са основали връзката, с цел да бъдат дружно и с цел да оцеляват, да могат да се пазят от времето, от апетит, от всичко. След това са основали и културата, с цел да може тези групи да останат дружно, тъй като културата е това, което ни поддържа дружно, основава нашата еднаквост и по този метод можем да разберем света към нас по-добре. Ако забравим за това и се фокусираме върху неща като стопанската система, други по-големи сфери, по-високи технологии, ние забравяме за културата, изолираме се и тъкмо тогава единственото решение, е точно войната, спорът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР