Алексей Трифонов е новият председател на Софийския градски съд. Решението

...
Алексей Трифонов е новият председател на Софийския градски съд. Решението
Коментари Харесай

Алексей Трифонов е новият председател на СГС

Алексей Трифонов е новият ръководител на Софийския градски съд. Решението беше взето с гласовете на 9 от 13-те присъстващи членове на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет. До избора се стигна след близо петчасов спор.

В решаващото разискване - след чуването на Алексей Трифонов, арбитър от САС, който е бил за малко заместник-правосъден министър и два пъти член на ЦИК, и на Евгени Георгиев - арбитър от Софийски градски съд, получил поддръжката на болшинството от съдиите, за чийто началник кандидатства, беше отдадено дължимото на професионализма и на двамата.

Спорът, предшествал гласуването беше за това кой е по-добрият избор - на външния или на вътрешния човек, на магистрата с по-малко или повече опит.

Имаше и разсъжденията по тази причина по какъв начин ще наподобява заложеното в Закона за правосъдната власт съдийско самоуправление, в случай че бъде пренебрегнат претендентът на Общото заседание, какъвто е Евгени Георгиев.

В рамките на чуването стана ясно, че член на Висшия правосъден съвет, преди да встъпи като подобен, е убеждавал претендентът Алексей Трифонов да взе участие в процедурата. Това предизвика въпросът възможно ли е това от позиция на равнопоставеността му с Евгени Георгиев.

И на Георгиев, и на Трифонов се наложи да заявяват категорично независимостта си - на първия от неправителствените организации, които са финансирали специализациите му в чужбина, а на втория, че не е човек на Движението за правата и свободи, от квота, на което е бил член на ЦИК преди 8 години, съобщи БНР.

Днешният избор поставя края на 14-месечното краткотрайно ръководство на Софийския градски съд след изненадващата оставка предишното лято на Калоян Топалов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР