Александра Ушев, дъщерята на световноизвестния аниматор Теодор Ушев, ще дебютира

...
Александра Ушев, дъщерята на световноизвестния аниматор Теодор Ушев, ще дебютира
Коментари Харесай

Бургаският филмов фестивал се превръща в разпознаваема марка както на Балканите, така и в Европа

Александра Ушев, дъщерята на световноизвестния аниматор Теодор Ушев, ще дебютира на БИФФ’2022. Тя ще показа своя анимационния филм " The Goat " на 20 юли, от 18.30 часа, в Културен дом НХК

Седмото издание на Международен кино фестивал - Бургас ще предложи безкомпромисна селекция от седем пълнометражни кино лентата, богата късометражна стратегия, разграничена в две секции - българска и интернационална, разнообразна съпътстваща стратегия с фокус Португалия.

Един от водещите акценти в тазгодишното издание са музикалните филми. Публиката ще танцува с хореографа Яница Атанасова и актрисата Мартина Апостолова на особено проведен уъркшоп. Няма да липсват и филми за деца. Те ще бъдат показани на 19 юли от 10.30 часа в Културен дом НХК. В Бургас ще гостуват известни имена от европейското кино, измежду които Дьорд Палфи, Пол Ами, Иван Бакрач, Мая Шуша, Лоу Лоунър, Икер Елориета, Илкер Савашкурт, Селчук Йонтем.

Специални посетители на събитието ще бъдат още известни български режисьори, като бургазлията Кирил Тодоров, Стефан Войводов и Петър Груев. Това стана ясно на конференция през днешния ден.

" Популярният маджарски режисьор от " Таксидермия “ Дьорд Палфи, който има куп оценки от Кан, идва в Бургас за нашия фестивал. Палфи прави министър председателите си на влиятелни кино конгреси като Кан, Карлови Вари, Сънданс, Сан Себастиян, Токио, а в този момент е част от бургаското жури. Това ни дава самочувствие, че вървим в вярна посока. Всяка вечер ще има забавни и известни лица от киноиндустрията и самоуверено можем да кажем, че Бургаският кино фестивал се трансформира в разпознаваема марка както на Балканите, по този начин и в Европа! ", сподели шефът на International Burgas Film Festival Емил Ованесов.

Филмът " След зимата ", който беше предлагането на Черна гора за премиите " Оскар ", ще открие седмото издание на фестивала през днешния ден, 16 юли. Прожекцията е оповестена за 21.00 часа на открита сцена " Охлюва ". Тук гостуват режисьорът Иван Бакрач и актрисата Мая Шуша. Пред бургаските медии те споделиха, че са доста разчувствани от гостуването си тук.

" Историята на кино лентата споделя за другарството и взаимността сред хората, а това е доста скъпо в днешното време на провокации и спорове ", разясниха те.

Българо-германската актриса Симона Теохарова и режисьорите Йордан Петков и Еди Шварц са жури на късометражната кино стратегия, а известният маджарски режисьор Дьорт Палфи, френският артист Пол Ами и актрисата Елица Петкова ще правят оценка пълнометражната селекция. И тази година публиката ще може да избере собствен любимец, като гласоподава онлайн в формалната страница на фестивала, посочи Ованесов.

" Организаторите на фестивала одобриха предизвикването да аплайват по новия механизъм за финансиране на Община Бургас, само че за нас е доста значимо да се мине през конкурсния принцип, тъй като това е тренд на всички места. Аз доста обичам кино и изключително европейско кино. Бургаският кино фестивал непрестанно надгражда с нови интензивности, разнообразни пространства и добра конкурсна стратегия, по тази причина има нашите благосклонности и поддръжка. ", показа Диана Саватева, зам.-кмет " Култура, туризъм и спорт " по време на срещата.

На конференцията участва Лаура Лоунър, която на следващия ден, 17 юли, ще показа кино лентата " Слънце " от 19.30 часа в НХК. Родената в Хърватия актриса показа, че е мощно разчувствана от гостуването си в Бургас, който й основава чувството за дом и уют.

За съпътстващата стратегия на Фестивала описа арт шефът Антония Цинова. В нея са включени 5 кино лентата с фокус Португалия. Танцовата селекция включва 8 кино лентата, които ще се излъчат в изложба " Георги Баев " на 20 и 23 юли от 21.00 часа. Сред забавните заглавия са още филмът за известната певица Сезария Евора, " Италодиско. Бляскаво звучене на 80-те " и " Воев " – филмът на Биляна Кирилова за Димитър Воев.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР