Александър Арабаджиев © Надежда Чипева Още по темата Еленор Шарпстън:

...
Александър Арабаджиев © Надежда Чипева Още по темата Еленор Шарпстън:
Коментари Харесай

Правителството ще предложи Александър Арабаджиев за трети мандат като съдия в Съда на ЕС

Александър Арабаджиев

© Надежда Чипева Още по тематиката
Еленор Шарпстън: За едно държавно управление е по-лесно да упрекна Европейски Съюз, когато нещо не му харесва

Генералният юрист в Съда на Европейски Съюз пред " Капитал "
10 яну 2017
Дневник: И Александър Корнезов ще е български арбитър в съда на Европейски Съюз

Той завоюва конкурс за магистратското място, в който за две места се състезаваха 79 реномирани адвокати
от Дневник,31 юли 2016
Последният мач от огромния шлем на преодоляването на правосъдната власт

Вариации на тематика " Ти си го избра " в избора на ръководител на Върховен касационен съд
23 сеп 2014 Вторият шестгодишен мандат на Арабаджиев като арбитър в Съда на Европейския съюз (СЕС) изтича на 6 октомври 2018 година В тази връзка българското държавно управление е приканено да излъчи кандидатура най-късно до 30 ноември 2017 година По силата на Договора за действие на Европейския съюз (ДФЕС) на всеки три години се прави частична замяна на съдиите и генералните юристи на Съда на Европейския съюз, като е планувана опция съдиите, чийто мандат изтича, да бъдат преизбирани, се споделя в прессъобщението на Министерски съвет.

Александър Арабаджиев има впечатляваща професионална биография и висок престиж като арбитър. Започнал кариерата си през 1975 година в Районния съд в Благоевград и минал през всички равнища на правосъдната система до Върховния съд. Член на Конституционния съд, определен в първия му състав (1991-2000 г.). Бил е член на Европейската комисия по правата на индивида (1997-1999 г.), на Европейския конвент за бъдещето на Европа (2002-2003 г.), както и наблюдаващ в Европейския парламент. Активно работи и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). През 2006 година с решение на Министерски съвет той е утвърден за арбитър в Съд на Европейския съюз, където извършва своите функционалности от 12 януари 2007 година

След избирането му за арбитър в Съда на Европейските общности (сега СЕС) арбитър Арабаджиев бързо построява стабилен професионален престиж и с решение на Министерски съвет от 29 декември 2011 година е избран отново като претендент на България за арбитър в Съд на Европейския съюз за нов мандат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР