Албания обяви, че прекратява дипломатическите си отношения с Иран и

...
Албания обяви, че прекратява дипломатическите си отношения с Иран и
Коментари Харесай

Албания скъса отношенията с Иран заради хакерска атака

Албания разгласи, че приключва дипломатическите си връзки с Иран и подреди на иранските дипломати и чиновници на посолството да изоставен до 24 часа след следствие на хакерска атака против държавни институции през юли, заяви " Ройтерс ".

" Правителството реши неотложно да приключи дипломатическите връзки с Ислямска република Иран ", съобщи министър председателят Еди Рама във видео изказване, изпратено до медиите.

" Този краен отговор... е изцяло симетричен на тежестта и риска от хакерската атака, която заплашваше да сковава публичните услуги, да изтрие цифрови системи, да хакне държавни архиви, да открадне държавната интранет електронна връзка и да провокира безпорядък и неустановеност в страната ", съобщи Рама.

Малко по-късно Белият дом заяви, че Съединените щати са стигнали до заключението, че Иран е виновен за хакерска атака от 15 юли и следващи хакерски интервенции против Албания и ще държат Техеран виновен за дейностите против своя съдружник в НАТО.

Албания и Иран са в обтегнати връзки от 2014 година, когато Тирана одобри към 3 хиляди членове на опозиционната група в заточение " Организация на националните муджахидини на Иран ", известна също с името си на фарси Mujahideen-e-Khalq, които се откриха в лагер покрай албанското пристанище Дурас.

" Задълбоченото следствие ни даде неоспорими доказателства, че хакерската атака против страната ни е проведена и спонсорирана от Ислямска република Иран посредством ангажирането на четири групи, които са направили експанзията ", сподели министър председателят Рама.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР