Актьорите Владимир Михайлов и Владимир Пенев, в компанията на популярния

...
Актьорите Владимир Михайлов и Владимир Пенев, в компанията на популярния
Коментари Харесай

В Деня на будителите Владо Михайлов и Владо Пенев припомнят за ,,вида на хвърчащите хора“

Актьорите Владимир Михайлов и Владимир Пенев, в компанията на известния глас Константин Динчев, припомнят за ролята на будителите в живота ни посредством видеоклип - в него тримата рецитират стихотворение на Валери Петров „ За хвърчащите хора* “.

Инициативата е на платформата за аудио и е-книги у нас Storytel по случай Деня на националните будители. Целта е,,макар и за по-малко от минута българите да се откъснат от ежедневните грижи, да се извърнат към духовните полезности, да отдадат респект освен на историческите персони, които са оставили дълбока диря в националното съзнание, само че и на всички, които задават положителния образец и през днешния ден ". Затова и определеното обръщение е „ Винаги ще има гласове, в които ще желаеме да се вслушваме “.

„ Тази година искахме да дадем мотив на българите да си спомнят освен безспорните персони от историята ни, само че да потърсят светлината и вярата в будителите на нашето време “, споделя Лиза Василева, управител на Storytel за България.

,,Неслучайно избрахме Валери Петров и неговата изключителна творба „ За хвърчащите хора “. Той е заслужен образец, непосредствен до съвремието ни – с личността си, с по-малко известното си предопределение на доктор, с работата си като стихотворец, публицист и сценарист, с изключителните преводи на Шекспир, с човеколюбивите послания, които е оставил и за дребните, и за порасналите "

„ Вярваме, че мъдрите му думи и напомнянето за задачата на „ хвърчащите хора “ измежду нас ще разсънят мозъците и сърцата на хората тази година ”, добави Василева.

„ Всяко време има потребност от своите будители. Дори и в най-мрачните времена, хора са обричали живота си на тази задача, знаейки, че това ги води към сигурна гибел. Това е едно от най-благородните призвания, които мога да си показва. За благополучие и през днешния ден в тази ера на бездуховност, такива „ хвърчащи хора “ съществуват. И у нас имаме образци измежду учители, лекари, писатели, режисьори, художници, артисти “, споделя артистът Владимир Михайлов.

Освен типичен творби на национални будители като Ботев и Вазов, по случай 1 ноември платформата Storytel предлага на българската аудитория заглавия на български създатели, близки до съвремието, които също оставят своята значима диря. Сред тях са Георги Господинов, Стефан Цанев, Здравка Евтимова, детската писателка Катя Антонова, Иво Иванов, Блага Димитрова и други



Всеки искащ да изробва платформата за е-книги може да го направи посредством безвъзмезден 7-дневен интервал. С него човек има достъп до над 500 000 аудио и е-книги, измежду които над 5000 заглавия на български в платформата на Storytel.

* " За хвърчащите хора " от Валери Петров

Те не идат от космоса,
те родени са тук,
само че сърцата им просто са
по-кристални от тон.

и виж, ето ги, литват над балкони с пране,
над калта, над сгурията в двора,
и добре, че се срещат единици най-малко
от типа на хвърчащите хора!

А ний бутаме някак си
и дами ни влекат,
а ний пием коняка си
в битов някакъв ъгъл,

и приказваме за нелепости, значимо вирейки нос,
или с израз на снобска отмалялост,
и въобще стараем се да не става въпрос
за типа на хвърчащите хора.

И е правилно, че те не са
от действителния свят,
не се срещат на тениса,
нямат личен „ Фиат “,

само че за какво ли тогава нещо тук ни боли,
щом ги забележим да литват в простора –
да не би да ни спомнят, че и ний сме били
от типа на хвърчащите хора?
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР