Актьорът Майкъл Гамбън, изиграл ролята на Дъмбълдор във филмите за

...
Актьорът Майкъл Гамбън, изиграл ролята на Дъмбълдор във филмите за
Коментари Харесай

Дъмбълдор си отиде. Сър Майкъл Гамбън, изиграл незабравимия образ, почина на 82 г.

Актьорът Майкъл Гамбън, изиграл ролята на Дъмбълдор във филмите за Хари Потър, умря на 82-годишна възраст, предадоха информационните организации, като цитираха фамилията му.

Смъртта му е настъпила в болница след прекарана пневмония. 

Той е притежател на четири телевизионни награди БАФТА. През 1998 година Гамбън е почетен с рицарско звание за заслуги към английския спектакъл.

Майкъл Гамбън е прочут с богатия си азбучник от телевизионни, кино, радио- и театрални функции, изпълнявани в продължение на пет десетилетия. Участвал в десетки филми - от " Госфорд парк " до " Речта на краля " и " Падингтън ".  Той влезе в облика и на френския детектив Жул Мегре в престъпната поредност " Мегре ".

През последните години се превъплъти в ролята на Албус Дъмбълдор в шест от осемте кино лентата за Хари Потър.  Той пое ролята след гибелта на неговия предходник Ричард Харис през 2002 година, напомня Българска телеграфна агенция.

Роден в Ирландия на 19 октомври 1940 година, Гамбън израства в Лондон и в началото се образова за инженер, следвайки стъпките на татко си. Дебютът му в театъра е в постановката на " Отело " в Дъблин. Сред най-известните му театрални функции е на Галилей в постановката " Животът на Галилей ".

Той става известен във Англия с основната си роля в сериала на Би Би Си от 1986 година " Пеещият детектив ", считан за класика в английската телевизионна драма. 

През 2015 година Гамбън се отдръпва от сцената, откакто заради напредналата си възраст мъчно запомня репликите си.

В изявление за " Сънди таймс " споделя:

" Ужасно е да си призная, само че не мога... Това разрушава сърцето ми. "

Актьорът постоянно е пазил персоналния си живот от гласност. Той се дами през 1962 година за Ан Милър и двамата имат наследник - Фъргъс. По-късно Гамбън стартира извънбрачна връзка със сценографката Филипа Харт, която ражда две момчета. 

" Съкрушени сме да съобщим за загубата на сър Майкъл Гамбън ", се споделя в изказване, публикувано от неговата фамилия.

" Любимият брачен партньор и татко Майкъл умря в мир в болница, като до леглото му бяха брачната половинка Ан и синът Фъргъс ". 

 
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР