Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването в Европа

...
Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването в Европа
Коментари Харесай

Eто какви са ограниченията в придвижването в Европа и света към момента

Актуална информация за ограничения и ограничавания на напредването в Европа и по света, оповестиха от външно министерство.
Ето ситуацията в обособените страни:
Румъния – От 18 март се приключват полетите от и към Испания от всички летища в Румъния за интервал от 14 дни. Удължава се мярката за възбрана на полети от и към Италия за интервал от 14 дни, считано от 23 март. Тези ограничения не се ползват във връзка с държавни и филантропични полети, които обезпечават незабавни медицински услуги, както и нетърговски механически кацания. Също по този начин, водачите на товарни камиони с оптимално тегло до 3,5 тона са задължени да носят самостоятелни средства за отбрана като дезинфектант, ръкавици, маска, както и да показват документ, указващ точния маршрут на пътуването им. Тези, които идват от „ алена “ или „ жълта “ зони или са минали пренос през такива зони, не се подлагат на ограничения по карантина или изолираност, в случай че при прекосяване на граничния пункт не демонстрират признаци на болест.
Словакия - По последна информация на границите на Словакия са отворени три гранични пункта с Австрия, осем с Унгария, два с Полша и 10 с Чехия.
Отворени гранични пунктове:
С Австрия:
· Bratislava – Petržalka – Berg;
· Bratislava – Jarovce – Kittsee (път);
· Bratislava – Jarovce – Kittsee (магистрала).
С Полша:
· Vyšný Komárnik – Barwinek;
· Trstená - Chyžné.
С Унгария:
· Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely;
· Grace – Tornyosnémeti;
· Grace - Tornyosnémeti (R4);
· King – Banréve;
· Šahy – Parassapuszta;
· Štúrovo – Esztergom;
· Medveď – Vámosszabadi;
· Čunovo – Rajka (магистрала).
Усложнена е пътната конюнктура в региона на Братислава. Блокирани са редица пътища - както вътре в самата столица, по този начин и водещите към нея пътни артерии. Полицията предизвиква водачите да заобикалят магистралния сектор D2 от Ступава към Братислава и да употребяват най-вече пътища от 1 и 2 клас и локалните пътища - Lamačská cesta, Ján Jonáš.
Гърция – С решение на държавното управление се вкарва краткотрайна възбрана за влизане в Гърция на жители от трети страни, без значение от кой входен пункт или средство за напредване, в това число въздушен, морски, железопътен или сухопътен превоз. Ограничението не важи за жители на страни-членки на Европейски Съюз и на Шенгенското пространство. Забраната е в действие от 18 март до 18 април и не се ползва във връзка с водачите на товарни камиони, преминаващи пренос за транспорт на артикули, както и за съпътстващ личен състав, нужен за транспорта им.
Кипър – Считано от 21 март се не разрешават всички цивилен полети за интервал от 14 дни от: Бахрейн, Беларус, Белгия, България, Египет, Естония, Германия, Унгария, Ирландия, Израел, Йордания, Латвия, Ливан, Литва, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Катар, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Швеция, Швейцария, Украйна, Обединено кралство и Гърция. Разрешават се полетите за жители, които желаят да изоставен страната при изискване, че на идване в Кипър полетите са без пасажери. До 21 март продължава да се ползва условието за показване на здравно удостоверение за COVID-19, с изключение на за лицата, които са отпътували в чужбина по медицински аргументи, лицата, които са в чужбина за къс интервал, заради бизнес или в командировка и лицата със статут по Виенската спогодба. При нужда Република Кипър ще наема специфични полети от Атина и Лондон, с цел да се върнат в страната горепосочените лица. Всички влизащи на територията на Република Кипър ще останат 14 дни под наложителна карантина, в избрани от страната места.
Албания – Съгласно въведените в страната ограничения, единствената опция за българските жители в Албания да се завърнат в България остава въздушният превоз. За момента единствената опция за реализиране на трансфер е Турция. На този стадий няма опция за сухопътно прибиране от Албания до България, защото от 18 март Република Северна Македония затвори всички Граничен контролно-пропусквателен пункт за влизане на непознати жители. Считано от 16 март се не разрешава придвижването на жители пешком на цялата територия на Република Албания след 18:00 ч.
Черна гора – Правителството вкара нов пакет от ограничения за отбрана на жителите, който включва: - преустановяване на публичния градски и междуградски транспорт, преустановяване на публичния транспорт на пасажери във вътрешния железопътен превоз, затваряне на граничните пунктове Sitnica - Zupci (Herceg Novi - Trebinje), Meteljka - Metaljka (Pljevlja - Čajniče) и Čemerno (Pljevlja - Priboj), не разрешава се работата на закрити и открити спортни, развлекателни уреди и басейни, затварят се фризьорски и козметични салони, закриват се бюрата на районните звена на Министерството на вътрешните работи на Черна гора и Администрацията за недвижими парцели.
Косово – На 18 март президентът на Косово Хашим Тачи разгласи изключително състояние за прекъсване разпространяването на COVID-19. Преустановени са всички полети от и към интернационалното летище в Прищина като се изключи военните и тези, доставящи филантропична помощ. На задгранични жители може да бъде отказано влизането на територията на Косово, в случай че имат основателна причина. Маршрутите за пътешестване от Косово до България са през Република Северна Македония (Прищина-ГКПП „ Хани и Елезит “-ГКПП „ Гюешево “- София) и през Република Сърбия (Прищина-ГКПП „ Мердаре “-ГКПП „ Калотина “- София). Към момента обаче всички Граничен контролно-пропусквателен пункт от посочените направления на практика не пропущат пасажери на излизане от Косово към прилежащите страни, защото задграничните жители не могат да влязат в Република Северна Македония и Сърбия.
Испания - От 18.03.2020 година Канарските и Балеарските острови затварят своите пристанища за всевъзможни туристически и круизни кораби и фериботи. Намаляват фрапантно и полетите от континенталната част на Испания до островите. Испанските персонални карти, които изтичат, се удължават служебно за период до 13 март 2021 година
Португалия – От 18 март до 3 април са анулирани всички полети за и от страни отвън Европейския съюз. Изключение вършат страните със мощно наличие на португалски общности като Канада, Съединени американски щати, Венецуела и Република Южна Африка, както и страните с формален португалски език. По гледище на Кабо Верде, полетите за и от тази страна също са прекъснати. От и за Бразилия се позволяват само полети от Рио де Жанейро и Сао Пауло.
Англия – Препоръчва се самоизолация, всички жители да заобикалят събирания и места с доста хора и да се въздържат от пътувания в чужбина. В Шотландия са неразрешени всеобщи прояви над 500 души.
Темата за ковид продължава и в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР