Акциите на Tesla стартираха ужасно новата година. Откриването на това,

...
Акциите на Tesla стартираха ужасно новата година. Откриването на това,
Коментари Харесай

Ето защо поевтиняват акциите на Tesla

Акциите на Tesla стартираха извънредно новата година. Откриването на това, което движи акциите, може да бъде мъчно за вложителите. Но не е толкоз мъчно да се разбере за какво книжата на производителят на електрически коли са поевтинели толкоз.

Отговорът се крие в мъдростта на тълпите. Вижте прогнозите за облагите на Wall Street да вземем за пример. Те са численото отражение на всички вести, засягащи всяка компания - в това число Tesla.

До сряда акциите на Tesla паднаха с 26% тази година, до момента в който S&P 500 и Nasdaq Composite са се повишили с към 4%. Това бе най-лошият старт за акциите на Tesla от 2016 година, когато те паднаха с съвсем 40% за сходен интервал от началото на годината.

Спадът тази година е внезапен, само че размерът му има доста смисъл. Текущият консенсус за облагата на акция на Tesla за 2024 година е към $3,08, съгласно FactSet. Оценката стартира годината на към $3,84. Прогнозите са намалели с към 20%. Спадът тъкмо отразява това, което направиха акциите на Tesla в границите на няколко процентни пункта.

Поглеждайки обратно към октомври - тъкмо преди акциите на Tesla да спаднат с 9,3%, откакто компанията за електрически транспортни средства регистрира облаги за третото тримесечие - оценката на облагата на Wall Street за 2024 година беше почти $4,50 на акция. Оттогава оценката е намаляла с към 30%. Акциите на Tesla паднаха с към 24% за същия интервал.

Анализаторите не трансформират единствено една оценка едновременно. Прогнозите за облагите на Уолстрийт за 2025 година също са намалели, с почти 20% по-ниски от началото на годината. Погледнато по-дълго, оценките за 2025 година доближиха своя връх на север от 8 $ на акция през декември 2022 година Те са намалели с 50% от този момент до 4,23 $ на акция. Акциите на Tesla паднаха с 55% от рекордния си връх при затваряне от малко под $410 на акция, доближат през ноември 2021 година

Ревизиите на прогнозите са потребен инструмент за вложителите, с цел да ревизират дали придвижванията на акциите имат смисъл. Когато се подредят - както в последно време с Tesla - това е знак, че вложителите се тревожат за основите на компанията. Когато проверките и придвижванията на акциите не съответстват, това е сигнал, че нещо друго е в съзнанието на вложителите.

Помните ли Twitter?

Главният изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск туитна, че е направил оферта за Twitter през април 2022 година От този туит до края на същата година акциите на Tesla паднаха с към 60%. Прогнозите на Уолстрийт за облагите през 2023 година - акциите постоянно се търгуват на база бъдещи облаги - се покачиха от към $4,68 до $5,59 на акция за същия интервал.

Разминаването демонстрира, че разсейването на Мъск в Twitter е тормозило вложителите на Tesla. След като тези страхове избледняха, акциите на Tesla се удвоиха през 2023 година макар пониженията на цените на колите и възходящите лихвени проценти.

Разбира се, проверките на оценките не могат да обяснят всичко на вложителите. Те не могат да им кажат тъкмо какво се случва в една компания. Има доста аргументи прогнозите за приходите на Tesla да падат. Като за начало, има тези понижения на цените, които навредиха на маржовете на облагата. И тези по-високи лихви направиха всички коли по-скъпи за купувачите. Освен това има по-голяма конкуренция за EV по целия свят и Tesla не наподобява да има модел с по-ниска цена, който може да помогне за разширение на своя адресируем пазар до 2025 година
 Как Tesla изтри $80 милиарда от пазарната си стойност след коментар на Мъск
Как Tesla изтри $80 милиарда от пазарната си стойност след коментар на Мъск

Цените на акциите на компанията се сринаха с 12%

Това са някои от насрещните ветрове, пред които е изправена компанията. Тези насрещни ветрове бяха оценени от повече от 40 анализатори, което докара до по-ниски прогнози за облагите. Инвеститорите реагираха на тези понижени оценки, като изпратиха акциите на Tesla надолу.

Противоречивият темперамент на Илон Мъск не оказва помощ в тази ситуация

И по-късно идва и изпълнителният шеф на компанията, значително в основата на триумфа на компанията.

В последно изявление, Илон Мъск сподели, че би му било неловко да развива автомобилния производител до водач в региона на изкуствения разсъдък и роботиката, без да има най-малко 25% надзор с гласове в компанията, което е съвсем двойно повече от настоящия му дял, написа " Ройтерс ".

Мъск сподели в обява в обществената медийна платформа X, известна преди като Twitter, че в случай че не получи акции в най-ценния производител на коли в света, които са " задоволителни, с цел да бъде авторитетен в Tesla ", той би предпочел да основава артикули отвън производителя на електрически транспортни средства.
 Tesla понижи цените на електрически автомобили Model Y в Европа
Tesla понижи цените на електрически автомобили Model Y в Европа

В Германия Model Y Long Range коства 49 990 евро, понижение с 8,1%

Той от дълго време популяризира отчасти автоматизирания програмен продукт на Tesla за " Пълно самоуправление " и неговите прототипи на хуманоидни роботи, само че производителят на електрически транспортни средства генерира по-голямата част от приходите си от своя авто бизнес.

Мъск, най-богатият човек в света, сега има към 13% от акциите на Tesla, откакто продаде акции за милиарди долари през 2022 година, частично с цел да подкрепи финансирането на своята покупка на Twitter за 44 милиарда $. В обособена обява на X той сподели, че ще се оправи с двойна класова конструкция на акциите, с цел да реализира задачата си да получи 25% надзор върху гласовете, само че му беше казано, че това е невероятно след първичното обществено предложение на Tesla.

" Странно е, че мултикласовата конструкция на акции като Meta, която дава надзор на идващите 20+ генерации на Закърбърг е добра преди IPO, само че даже рационален двоен клас акции не е позволен след IPO ", сподели той.

Компаниите с двойна класова конструкция имат два или повече типа акции с разнообразни права на глас - нормално една с по-големи права на глас за създатели или ранни вложители и друга за други акционери с по-малко право на глас.

В момента Мъск е изправен пред правосъден развой за своя компенсационен пакет. Акционерът на Tesla Ричард Торнета съди Мъск и борда през 2018 година и се надява да потвърди, че съоснователят е употребявал господството си над борда на Tesla, с цел да получи голям компенсационен пакет, който не изисква от него да работи на цялостен работен ден в производителя на електрически автомобили.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР