Акциите на Tesla преживяват тежки времена. Последно те поевтиняха с

...
Акциите на Tesla преживяват тежки времена. Последно те поевтиняха с
Коментари Харесай

Tesla - проблеми и перспективи

Акциите на Tesla претърпяват тежки времена. Последно те поевтиняха с над 5% в края на предходната седмица, откакто Reuters заяви, че компанията за електрически транспортни средства няма да създава напълно електрическото транспортно средство с по-ниска цена, което Уолстрийт назовава Model 2.

Впоследствие, книжата на компанията заличиха съвсем напълно загубата, откакто изпълнителният шеф Илон Мъск отхвърли отчета в туит в X, неговата обществена медийна платформа. Вместо да основава Model 2, Tesla ще се концентрира върху производството на самоуправляващи се роботаксита, се споделя в отчета на Reutres. Решението, съгласно изданието е било взето на съвещание през февруари.

Същата тази тактика беше разказана в биографията на Уолтър Айзъксън за основния изпълнителен шеф Илон Мъск, който избира роботиксито пред Model 2, до момента в който той и неговите подчинени обмисляха проекти за компанията. В последна сметка Мъск отстъпи към 2022 година, съгласно книгата, като ръководителите го убедиха, че Tesla може да направи и двете.

Решението да не се създава Model 2 би било монументално такова с последствия, усетени в цялата промишленост. Дългосрочните прогнози на Уолстрийт за доставките на Tesla зависят от разширението на продуктовата гама на компанията, с цел да обслужва по-голяма част от автомобилния пазар. Tesla също по този начин уточни в доклада си за приходите за първото тримесечие, че автомобил с по-ниска цена ще подтиква растежа през идващите години.

" Това би бил миг на тъмен облак за Tesla... би било призрачен сън, в случай че това бъде осъществено ", сподели анализаторът на Wedbush Дан Айвс, добавяйки, че ще бъде сюрпризиран, в случай че Tesla се откаже от колата.
 Снимка 655714
Източник:

Анализаторът на New Street Research Пиер Ферагу също би бил сюрпризиран. " Tesla постоянно е замисляла платформата от последващо потомство като подобаваща както за роботакси, по този начин и за начален модел ", сподели Ферагу. " Това беше резултат от спор сред Илон и неговия основен дизайнер, като Илон поддържаше напълно метода на роботакси, а екипът защитаваше уравновесен проект за Robotaxi и налична кола. Това не се е трансформирало и допускам, че февруарската среща е била по отношение на проекта за роботаксито като голямо преимущество за Tesla пред китайците и главната стратегическа цел на Илон ".

Tesla е изправена пред мощна конкуренция в Китай с десетки автомобилни производители, предлагащи десетки напълно електрически модели, доста от които стартират под $20 000.
 Китайски производители на електрически автомобили оферират тласъци за покупки, с цел да вземат клиентите на Tesla
Китайски производители на електрически автомобили оферират тласъци за покупки, с цел да вземат клиентите на Tesla

В момента конкуренцията на китайския авто пазар, който е и най-големият в света, е жестока

Роботакси за всеобщия пазар би бил нов, неповторим артикул. Това, несъмнено, ще зависи от това Tesla да достави технологията, нужна за в действителност самоуправляваща се кола. Макар и впечатляваща, технологията на Tesla за подкрепяне на лидера през днешния ден изисква човешки контрол през 100% от времето.

Мъск упрекна пазара, като го назова мъчно тримесечие за производителите на EV като цяло, визирайки числата на главния китайски съперник - BYD. Китайският производител на електрически автомобили BYD достави към 624 000 напълно електрически и plug-in хибридни транспортни средства през първото тримесечие, което е спад от към 34% спрямо четвъртото тримесечие на 2023 година Но продажбите са нарастнали с към 14% по отношение на година по-рано. Продажбите на Tesla са спаднали с съвсем 9% на годишна база.

Продажбите " се сринаха, до момента в който свръпроизводството на Tesla доближи до нов връх ", написа Вики Браян от Bond Angle в отчет в сряда. Tesla е произвела 433 000 автомобила през първото тримесечие, тъй че запасите са се нараснали с повече от 46 000.

Това беше най-голямата разлика сред производството и доставките в миналото. " Това не дава отговор на обяснението на Tesla, че продажбите са наранени от продължаващи индустриални проблеми ", написа Брайън.

Анализаторът на Morgan Stanley Адам Джонас понижи целевата си цена на акциите до $310 от $320. Той резервира рейтинга си за пазаруване, даже когато бе регистриран спад в броя на доставките за 2024 година до 1,75 милиона единици от 2 милиона. Новата оценка е с към 3% по-ниска от 1,8 милиона бройки, доставени от Tesla през 2023 година

Като цяло Wall Street в този момент чака облага на акция за 2024 година от към $2,78, съгласно FactSet, което е с към цент по-малко от края на март. Средната целева цена на анализатора стартира седмицата на към 200 $ за акция. Сега е $198.

Докъде могат да поевтинеят акциите на Tesla ?

През януари Tesla призна, че нещо не е напълно наред, че е заседнала " сред две огромни талази на напредък ". Първата вълна стартира с разширението на Model 3 и Y платформата. Вторият, надява се, ще бъде ръководен от по-евтината Tesla, която вложителите нормално назовават Model 2.

Признаването на проблем обаче не е същото като отстраняването му. И Tesla да пораства още веднъж - с темпове на напредък, които вложителите считат за допустими - няма да е елементарно.

Проблемът стартира с изпълнителния шеф Илон Мъск. Той " изостря " проблемите с напъните си да построи компания за изкуствен интелект отвън Tesla, с казуса с обезщетенията, който породи от правосъдното решение в Делауеър, и вероятно пренасяне за основаване в Тексас, написа Дан Айвс от Wedbush. Вместо да отвлича вниманието, Айвс би желал да види Мъск по-фокусиран върху бизнеса на Tesla, което би помогнало за повишение на доверието на вложителите.

Първото нещо, което Мъск може да направи, е да форсира развиването на програмата Model 2. Колата не би трябвало да се появи по улиците най-рано до края на 2025 година Когато дойде, той ще навлезе на световния пазар с доста напълно батерийни електрически транспортни средства на цена под $30 000, създадени от китайските BYD, Xiaomi и други. " Трябва бързо да извадите колата за $25 000 ", споделя Гари Блек, съосновател на Future Fund Active ETF и вложител на Tesla.

Това не може да стане за една нощ. За да запълни празнината, Блек би желал Tesla да стартира проведена рекламна акция, с цел да помогне за увеличение на продажбите. Продажбата на електрически автомобили на купувачи на коли стана доста по-трудна, а ранните консуматори на електрически автомобили от дълго време са изчезнали. Такива са и дните, когато Tesla можеше да продава всичко, което можеше да направи, без реклами.

Мъск " има потребност от сходна на Apple тактика за увещание на водачите на [двигатели с вътрешно горене] за какво би трябвало да преминат към EV ", споделя Блек.
 Tesla води договаряния за произвеждане на електрически камиони или ванове в Италия
Tesla води договаряния за произвеждане на електрически камиони или ванове в Италия

Правителството е траяло договарянията с Tesla за фабрика за произвеждане на " електрически камиони и/или микробуси "

Рекламата коства пари, само че също и намаляването на цените. Скорошните понижения на цените на Tesla са коствали на компанията към 20 милиарда $ годишно от продажби, съгласно оценките на Barron. По-ниските цени усилват размера на продажбите и назад, само че пониженията на цените, възлизащи на повече от $10 000 на автомобил, умножени по 1,8 милиона продадени бройки през последната година, значат големи суми.

Докато Tesla минава в режим на ремонт, вложителите към момента би трябвало да се тревожат за акциите, които се търгуват за съвсем 60 пъти предстоящите облаги за 2024 година Ако нещата не се трансформират скоро, акциите, които към този момент са намалели с 33% тази година, може да паднат още повече.

Ако преодолеят поддръжката от $164, споделя Кейти Стоктън, създател на Fairlead Strategies, книжата на компанията могат да поевтинетя до 148 $, а по-късно и до 100 $ за акция.

" Мисля, че изискванията на свръхпродаденост ще предотвратят спад от подобен мащаб, само че към момента нямаме индикации за противоположна наклонност ", прибавя Стоктън.

Свръхпродаденост е термин за търговия, когато дадена акция падне доста, бързо и това може да значи, че всички неприятни вести са отразени в цената на акцията. Що се отнася до " контратенденцията ", това просто значи, че в последно време не е имало положителни вести, които да покачат акциите на Tesla.

Нивото от $100 е и на радара на Джон Роке, старши ръководещ шеф и началник на техническата тактика в 22V Research. Той предвижда спада в края на 2022 година, който приключи малко над $100. Той още веднъж търси това равнище.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на Tesla.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР