Актрисата Джералдин Чаплин е специален гост на София филм фест

...
Актрисата Джералдин Чаплин е специален гост на София филм фест
Коментари Харесай

Джералдин Чаплин пред БНТ: Баща ми е моят герой!

Актрисата Джералдин Чаплин е специфичен посетител на " София филм фест " с кино лентата " Лука " в който има и българско присъединяване.

С над 100 кино лентата в кариерата ѝ, последната роля на Джералдин Чаплин е черно-бялата химера " Лука " на Джесика Удуърд - един гарнизон чака врага, само че врагът по този начин и не идва. Ето какво описа Джералдин Чаплин в " Панорама ":

Госпожо Чаплин, допустимо ли е един човек да въстане против системата и да победи, както става във кино лентата " Лука "?

Дали обаче печели? Това е въпросът - не знаем. постоянно споделям - продължавайте да се борите, пробвайте да успехите системата.

Преследва ли Ви същинската война, снимайки този филм за измислена? Искахте да снимате в Армения,дойде войник, излъчихте го, пристигна друга война

Да, Божичко, в какви ужасни времена живеем! Натъжавам се, че краят на дните ми ще е подобен. Няма да пребивавам до 150, а тази война ще продължи Бог знае какъв брой. Ужасни времена. Мразя всичко, обвързвано със флагове граници, постоянно съм го мразела.

Да играете военачалник очевидно не ви кара да симпатизирате на генералите?

Не, ролята ми е малко рептилска - ни мъж, ни жена. Ролята е писана за мъж, само че Джесика попита " можеш ли " и аз споделих - ще опитам. Малко на ретпил го докарвам - гласът не става невисок. Има нещо двусмислено в този военачалник

Но толкоз доста ваши филми засягат тематиката за диктатурите - алегорично или непосредствено. Защо - търсите отговори или имате отговор?

Не знам, постоянно одобрявам каквото ми предложат, в случай че ми хареса сюжетът. Не съм си задавала този въпрос, само че ще си помисля довечера

Дали пък " Великият деспот " на Чаплин не е дал образеца и всеки от нас продължава да изобразява диктатурата по този начин?

Да, татко ми първо е дребният еврейски бръснар, след което става Хинкел - великият деспот и в един популярен момент във кино лентата той се преобразява. Случва се в един кадър - внезапно става Чарли Чаплин и с тирада предава обръщение към света. Толкова е положително, обичам го. Може би сте прав!

Можем ли да надвием диктаторите, като ги осмеем?

Смехът е най-силното оръжие. За " Великият деспот " всички споделяха на татко ми: " Не се захващай ". Британците споделили, че в никакъв случай няма да го пуснат, а го пускат по време на бомбардировките над Лондон. Хората се смеели до разкъсване, тъй като най-сетне можели да се смеят на чудовището. Хуморът е мощно оръжие, само че няма доста комизъм в " Лука "

Има обаче друго - в края героят споделя " Ние сме Северът - ние сме врагът ". Можем ли да надвием злото в нас самите?

Вие ми кажете - ще се замисля и за това. Да, ние сме Севера. Има една книга, не тази на Будзати, по която е филмът, а на Кутси, въодушевена от Южна Африка. Той написа " В очакване на варварите " - тя е сходна. В един военизиран свят чакат врага, само че той по този начин и не се появява, никой не го е виждал. Така че да, би трябвало да забележим злото в себе си.

В началото е стихотворението на Константинос Кавафис - чакаш варварите, които по този начин и не идват. Те са опрощение за нашите неточности?

Да, по този начин мисля аз.

Работейки по " Доктор Живаго ", разбрахте ли предразсъдъците и стандартите на Запада към Изтока в това число комунизма?

Това е най-антикомунистическият филм, юридически в миналото. Онази вечер го гледахме още веднъж по малкия екран. Съпругът ми беше гневен - толкоз е антикомунистически, не желая да го виждам, ужасяващ е.

Но няма ли подигравка в това, че таман татко Ви беше упрекнат, че симпатизира на комунистите в Америка?

Да, и по този начин си беше. Повечето му другари бяха членове на партията. Но управляващите му предизвикаха нещо извънредно - изчакват го да се качи на кораба, той води брачната половинка и нас, децата, в Лондон, за премиера на " Светлините на рампата " и получава депеша от не знам кого. Роналд Рейгън е бил забъркан, Боби Кенеди също, Хувър. Заявяват му, че няма право да се върне в Съединени американски щати, както е на кораба. Разбира се, имаше другари комунисти, Ханс Айзлер да вземем за пример - великият цигулар. Нали не си питаш приятелите " дай да видя къде членуваш ". той обаче постоянно защитаваше по-слабия, новобранеца. Чарли Чаплин е моят воин!

Наистина ли?

Да, Бродягата е моят воин. Защото постоянно се застъпва за по-слабия. С едно глуповато достолепие се изправя и стартира изначало.

Вижте цялото изявление във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР