Активното участие на ромите и ромските медиатори в местни политики

...
Активното участие на ромите и ромските медиатори в местни политики
Коментари Харесай

ЕС иска повече учатие на роми в политически и бюджетни решения

Активното присъединяване на ромите и ромските посредници в локални политики и бюджетни решения е от основно значение за посрещане на потребностите на общността на най-голямото европейско етническо малцинство, съгласно деятели, написа " Еурактив ".

В момента Европейската комисия работи за поощряване на политическото присъединяване измежду ромската общественост посредством тактиката на Европейски Съюз за тъждество на ромите.

Тази рамка слага цели за реализиране до 2030 година, в това число по-силно " присъединяване на ромите в политическия живот на локално, районно, национално и европейско равнище ..., с цел да се подсигурява, че те се записват като гласоподаватели, гласоподават, вземат участие като претенденти ".

Въпреки това дейното гражданско присъединяване измежду ромите остава ниско в целия блок .

Според изследване от 2021 година на Агенцията на Европейски Съюз за главните права (FRA) в пет държави-членки единствено 23% от интервюираните роми са декларирали, че се интересуват от политика . Освен това единствено 29% са декларирали, че са дали своят вот на общински избори и единствено сред 8 и 12% са взели участие в политически дейности.

" Няма просвета на присъединяване ", сподели Ана Оприсан, програмен управител ROMACT към Съвета на Европа, пред EURACTIV, добавяйки, че е доста мъчно да се накарат ромите да вземат участие интензивно .

Чрез плана ROMACT Съветът на Европа се пробва да ускори присъединяване в България и Румъния , като има поради, че ромите не са " хомогенна " група.

" Държим нашите общностни групи за деяние да не са публично открити, не монолитни, а като нещо органично и отворено, тъй че всеки да може да идва и да си отива, тъй като в противоположен случай се оказвате с нормалните обвинени ", изясни тя, добавяйки, че срещите постоянно се организират в кафенета и учебни заведения.

Съветът на Европа също работи с фасилитатори на място, с цел да приготви ромите да вземат участие в локалните процеси на взимане на решения.

" Ние главно учим хората по какъв начин да вземат участие в съвещание на локалния съвет ", сподели тя.

Според Изабела Михалаке, чиновник по покровителство в ERGO Network , ромските специалисти играят решаваща роля на локално равнище в Румъния .

" Независимо дали общността се нуждае от вода, канализационен канал или напълно обикновени комунални услуги, доста по-лесно е да изиска тези потребности, като има тази форма на посланичество в общината ", сподели тя.

Според нея ромските специалисти също по този начин оказват помощ на администрацията да " картографира какъв брой роми живеят там и какво е тяхното състояние ", което в последна сметка води до решения, взети от локалния съвет.

Проблемите с картографирането също могат да накарат локалните управляващи да изискат запаси на национално равнище, които да бъдат разпределени за ромската общественост.

Що се отнася до разпределението на общинските средства, ромските деятели са съгласни, че общността би трябвало да получи глас .

" Това не е единствено тъй като би трябвало да бъдем приобщаващи, само че и тъй като те знаят най-добре какъв е казусът ", изясни Михалаке. " Понякога те също може да имат визия какво е решението, тъй като евентуално са се пробвали по по-неформален метод да го решат, само че не са имали цялата поддръжка и всички средства, които са нужни ", добави тя.

В Западните Балкани , район, където дискриминирането на ромите остава висока , Съветът за районно съдействие за интеграция на ромите (СРС) работи по план за бюджетиране на ромите, с цел да подсигурява, че всички социално-икономически политики са чувствителни към потребностите на ромите.

Според Александра Бояджиева, специалист по политиката на СРС, приспособеното към ромите бюджетиране също може да помогне да се ревизира по какъв начин се изразходват средствата и кой има изгода от тях.

Правителствата , участващи в плана, се ангажираха да подсигуряват, че напъните за консолидиране на ромите получават обективен дял от обществените бюджети .

Според Шейла Фидани, различен политически специалист в СРС, този метод може да се приложи и в други райони.

" Отзивчивото към ромите бюджетиране е ефикасен метод за разпределение на средства там, където са най-необходими и където ще имат най-големи доходи в подмяна ", сподели тя.
 Пак си имаме тактика за интеграция на ромите - този път до 2030 година
Пак си имаме тактика за интеграция на ромите - този път до 2030 година

Става въпрос за интервала от 2021-2030
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР