Активизирането на привържениците на обединение между Молдова и Румъния може

...
Активизирането на привържениците на обединение между Молдова и Румъния може
Коментари Харесай

"Гражданска война", ако Молдова се присъедини към Румъния

Активизирането на последователите на обединяване сред Молдова и Румъния може да докара до революция в Молдова, съобщи президентът на страната Игор Додон в изявление по телевизия „ НТВ Молдова ", представено от БГНЕС.

„ Искам да бъде ясно: обединяването (с Румъния) би означавало революция. Не ме е боязън да приказвам за това. Ние няма да позволим на който и да било да унищожи държавността на Молдова и ще използваме за това всички законни средства, а в случай че действате нелегално, ще получите съответния отговор ", сподели президентът. Той означи, че обстановката от 1918 година, когато молдовските депутати „ били принудени от румънски бойци да гласоподават за обединяване, повече няма да мине ".

Додон напомни, че най-сложните интервали в актуалната си история Молдова е претърпяла след прояви на шовинизъм и хрумвания за обединяване „ с Румъния, когато гонеха представителите на други националности от Молдова ". Според него това провокирало напрежение в Гагаузия, която разгласи основаването на своя автономност, а също и въоръжения спор в Приднестровието през 1992 година, който и до ден сегашен остава неуреден.

Додон допуска, че напрежението в страната му може и да е изкуствено провокирано. „ Възможно ли е на тези, които през днешния ден са на власт - демократите и другите партии - подобен сюжет да е преференциален? Защото те схващат, че ще изгубят изборите през есента и желаят да дестабилизират обстановката. По този въпрос би трябвало да бъдем доста деликатни ".

Призивите за обединяване най-често се чуват в политиката в Румъния, където последователите на тази концепция съставляват съвсем 68% от популацията. Правителството на Молдова, от чието население към 28% поддържат обединяването с Румъния, избира да подминава с безмълвие и да не реагира на апелите, чуващи се в Букурещ и Кишинев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР