Активистката за правата на язидите Надя Мурад каза днес, че

...
Активистката за правата на язидите Надя Мурад каза днес, че
Коментари Харесай

Надя Мурад: Нобеловата награда за мир означава много за всички жени, жертви на насилие

Активистката за правата на язидите Надя Мурад сподели през днешния ден, че за нея е чест и приема със примирение да бъде оповестена за лауреат на Нобеловата премия за мир, съобщи Ройтерс.

" Споделям тази премия с всички язиди, с всички иракчани, кюрди и всички малцинства и всички оживели от полово принуждение по целия свят ", сподели Мурад за Ройтерс.

Мурад беше удостоена с премията за напъните си за слагане завършек на половото принуждение като оръжие по време на война, съобщи Норвежкият нобелов комитет.

Мурад сподели, че премията значи доста за всички дами, жертви на полово принуждение, съобщи Франс прес.
" Като оживяла, съм признателна за тази опция да привлека интернационално внимание към тежкото състояние на язидите, които претърпяха невъобразими закононарушения, откогато през 2014 година стартира геноцидът на " Ислямска страна ", сподели Мурад при приемането на премията.

" Мнозина язиди ще погледнат тази премия и ще се замислят за членове на фамилиите си, които са изгубили, които са в неопределеност или са още в плен. Подобно на доста малцинствени групи, язидите понесоха бремето на историческо гонене. Жени и девойки страдаха извънредно, до момента в който бяха и не престават да бъдат жертви на полово принуждение. Аз персонално мисля за майка си, която беше убита от ИД. Мисля за децата, с които израснах, и какво би трябвало да създадем, с цел да ги защитим ", сподели тя.

" Преследването на малцинства би трябвало да спре. Сексуалното принуждение против дами в никакъв случай не би трябвало да бъде допускано. Трябва да останем отдадени на възобновяване на общностите, опустошени от геноцид. Трябва да останем твърди в помощта си за бежанци, с цел да се върнат вкъщи или да им бъде даден сигурен заслон. Трябва да работим дружно с решителност, тъй че акциите за геноцид освен да се провалят, само че да доведат до търсене на отговорност на причинителите. Оцелелите заслужават правдивост. И сигурен и благонадежден път към дома ", акцентира тя.

" Трябва освен да мислим за по-добро бъдеще за дамите, децата и преследваните малцинства, би трябвало да работим поредно, с цел да се случи това - да слагаме преди всичко хуманността, не войната ", сподели в умозаключение Надя Мурад и поздрави другия почетен с Нобелова премия за мир - конгоанския доктор Дени Муквеге.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР