Активисти за човешки права, журналисти и адвокати в цял свят

...
Активисти за човешки права, журналисти и адвокати в цял свят
Коментари Харесай

Разследване на „Гардиън“: Правителства подслушвали 50 000 жу...

Активисти за човешки права, публицисти и юристи в целия свят са били цел за подслушване от страна на властнически държавни управления. Това е ставало благодарение на програмен продукт на израелската компания NSO Group, оповестява английският „ Гардиън “.

Разследването на британците е извършено в съдействие с 16 други медии. Израелската компания твърди, че софтуерът „ Пегас “ се употребява единствено за следене на нарушители и терористи.

Става въпрос за вирусна стратегия, която заразява устройствата на iPhone и Android. Тя разрешава да се взимат изпратени фотоси, да се четат имейли и известия и да записва телефонните диалози на жертвите.

Според изтеклата до „ Гардиън “ информация става въпрос за повече от 50 000 хакнати телефона от 2016 година.

Първите организации, до които изтече описът с хакнатите бе филантропичната „ Forbidden Stories “ в Париж и Амнести Интърнешънъл. Списъкът с над 50 000 номера не значи, че всички те са били подслушвани. Те обаче са били евентуални цели за хакване с „ Пегас “.

„ Гардиън “ и медиите сътрудници, считат да покажат тези дни имената на хората, които са в листата. В него има стотици шефове на огромни компании, религиозни фигури, учени, чиновници в неправителствени организации, профсъюзни дейци, министри, президенти и министър председатели.

В листата са номерата и на близки родственици на прочут държавен глава, което приказва, че той е следил даже тях.

В листата има 180 имена на публицисти от CNN, New York Times, France 24, Economist, AP и Reuters.

Там е и номерът на мексиканският публицист на свободна процедура Сесилио Пинеда Бруто. Той е подслушван от мексикански клиент и се допуска, че това е довело да убийството на Бруто. С телефона убийците му са могли да го локализират при огромна пътна злополука. Тогава телефонът на Сесилио Пинеда Бруто по този начин и не бе открит.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР