Активисти на природозащитната организация Грийнпийс от Чехия, Полша и Германия

...
Активисти на природозащитната организация Грийнпийс от Чехия, Полша и Германия
Коментари Харесай

В Чехия екооктивисти блокираха въглищна мина

Активисти на природозащитната организация " Грийнпийс " от Чехия, Полша и Германия блокираха багер в откритата мина за лигнитни въглища в Билина, Чехия.

Те стачкуват против удължаването на разрешителното за работа на мината до 2035 година, показва представител на " Грийнпийс ". Продължаването на потреблението на лигнитни въглища за рандеман на сила е еднакво на " климатично закононарушение ", защото изгарянето им изпуска в атмосферата голямо количество въглеродни излъчвания, съгласно протестиращите, предава ДПА.

Активистите, които са единствено 7 на брой, показват, че имат намерение да блокират машината в продължение на най-малко 24 часа.

От полицията са ги призовали да изоставен обекта, оповестява организация ЧТК. Добивът в мината, намираща се в северна Бохемия, е пресечен. Местната минна компания " Североческе доли " (Severoceske doly) е отчасти притежавана от държавното енергийно сдружение ЧЕЗ (CEZ).

През 2022 година към 47,5% от електричеството в Чехия е създадено чрез изгаряне на лигнитни въглища по отношение на 41% от нуклеарна сила и 5,46% от възобновими енергийни източници.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР