Ако вярваме на Георги Стоев и неговото мнение за мафията,

...
Ако вярваме на Георги Стоев и неговото мнение за мафията,
Коментари Харесай

Как една среща постави началото на края на Италианската мафия в САЩ

Ако имаме вяра на Георги Стоев и неговото мнение за мафията, казусът на златните 90 години е привързан с обстоятелството, че никой не съумява или не намира метод да подаде ръка, с цел да има най-сетне някакво разделяне сред всички отговорности. Липсата на такова предпочитание води до един много кървясъл интервал, само че съгласно самият Стоев, това е било решението на всички проблеми и никой не желал да приказва за дипломация. Ако към момента се чудите кой тъкмо, в миналото това беше създателят на редица книги по отношение на подземния свят и разкриваше секрети с вярата, че по този начин най-сетне ще може да избяга или най-малко да може да стане предпазен очевидец, само че очакванията завършиха.

Пишем за него по още една причина, в предишното сходни опити по записите на Марио Пузо и неговия обичан „ Кръстник “ са били провеждани, само че има един доста необикновен проблем – не приключват толкоз добре. Мафията е една изключително забавна история и в случай че в миналото сте гледали риалити формата „ Стани богат “ е допустимо да сте се срещали и със смисъла на думата „ Мафия “. Идеята е, че по времето на основаването ѝ, Италия е под въздействието на Франция и в общи линии това е организация, която декларира, че желае гибелта на Франция.

В следствие поставените основи стартират да работят в друга посока и в случай че смятате, че това е бандата на Робин Худ, която взима от богатите и дава на бедните – грешите. След като приказваме за сбирки, дано се срещнем с именитата среща от 1957 година Срещата в Апалачин, Ню Йорк се чака систематизиране на силите и въздействието, вместо тези договаряния, на мястото се оказва полицията. Дълги години „ Лъки “ Лучано се намира в заточение в Италия и борбата се води за неговата територията.

Основните лица за борбата са Франк Кастело и Албърт Анастасия. Те за жал не съумяват да видят триумфите си – лакомията им коства живота, само че постоянно има още по-силен правоприемник. Кръвопролитията са неизбежни, само че даже и те идват с цена – при възможна улична кавга, управляващите още веднъж ще се задействат, а никой не желае това. Следователно семейството на Дженовезе взема решение да се обърне към по този начин наречената комисия – самостоятелен детайл в проведената престъпност, който може да разреши среща сред всички страни и да подсигурява мирната среда за договаряния.

Правилото в този случай е, че всеки член ще пристигна с защита, само че не и с оръжие, комисията дава отбрана на всички безвредно завръщане. В деня на срещата са призовани повече от 100 от най-големите лица в проведената престъпност. Срещата би трябвало да подсигурява на фамилия Дженовезе едно лидерско покръстване, само че съгласно специалистите, точно тя се счита за дългото проваляне и краят на проведената престъпност.

Историята на Вито Дженовезе стартира малко по-рано през далечната 1913 година Той идва от Неапол с доста очаквания за по-добър живот. Съединени американски щати е полесражение и думите на литературния воин Вито Корлеоне са повече от правилни – с добра дума  и револвер се реализира малко повече. Дженовезе в действителност работи за издигане в мафиотските рангове, като даже е взет под крилото на Джузепе Масерия – менторът на Лучано и държател на италианското  наличие в Харлем.

През идващите няколко десетилетия ще завоюва две неща – голямо досие с непотвърдени случаи, както и съществено въздействие. Началото започва с обири, рекет и към 5 обвинявания за ликвидиране. Верни на практиката, че в Сицилия и покрайнините има една група хора – очевидци, не са изключително тачени. При всяко дело за ликвидиране, очевидците с показания против Вито изчезват от сцената – всякога. При убийството на Фердинанд Бочия, Вито е заставен да избяга в Италия, като прекарва идващите 10 години точно там, само че в същото време се радва доста на положителното отношение на Бенито Мусолини.

Именно тогава се приказва за слагането на основата на хероиновата линия, която по-късно ще носи името „ Френската връзка “. Докато Мусолини декларира по какъв начин мафията е отстранена през 1927 година ФБР са на напълно друго мнение. Те откриват, че огромна част от водачите на организацията към този момент са част от Фашистката партия. Карлос Гамбино, Джо Профачи и още доста други са посрещнати задушевно. Какво е общото с Франция? Между 60-те и 70-те години на предишния век излиза наяве, че Франция е главният канал за хероин в Съединени американски щати, като пристигналият опиат е близо 80%. Марсилия се е трансформирала в лаборатория, а всичко стартира с наличието на сициалианците, американската Коза Ностра, забавни фрагменти във Франция и забележите – Турция. Морфинът и други забавни детайли идват от страни като Сирия, Ливан и Йордания.

И откакто през днешния ден тематиката е още по-вълнуваща и погледите са към Афганистан, обърнете внимание на един отчет от 1984 година Тогава към този момент се приказва за добре познатата и известна Сицилианска връзка, а точно тя е съумяла да затвърди канал за владеене и трафик на хероин от Югоизточна Азия и най-много Афганистан и Пакистан. По това време, двете страни са виновни за вноса на близо 51% от хероина в Съединени американски щати. Контролът на сицилианската мафия стартира от Афганистан, минава през Италия, където се обработва и отпътува към Съединени американски щати, като пътува по въздух. Методиката е с транспорт на пакети от 2-3 кг, които в следствие да се разреждат. Единствените главоболия идват по време на Съветско-афганистанската война, тогава количествата падат до 30%.

Едва ли някой би не запомнил предлагането на Соломон Паси да се засаждат рози, вместо опиат в Афганистан, само че даже и този проект не е чак толкоз сполучлив – количествата хероин в никакъв случай не са намалявали и може би в идващите години ще се покачат фрапантно. Нека не форсираме събитията, тъй като тази мрежа занапред ще се разпростира. През 1946 година Вито се връща в Ню Йорк, съумява да спре управляващите на време, предотвратявайки своето изгонване и продължава да прави това, което постоянно е правил -рекет и изнудвания за подсилването на редиците. Неговият зложелател Албърт към този момент управлява доковете на Бруклин и получава забележителни количества опиати, а те се харчат повече от добре. Дженовеве въпреки всичко изискал една брятска дялба, само че мафията не работила по този метод. Мирът е отхвърлен и следва една бърза и кървава баня, само че след нея и договаряния, точно тези в една хижа в Ню Йорк.

Кастело също губи своите сили през 50-те години и няма нито мускули, нито доверени хора. Докато Албърт работи и натрупа средства, Вито печели сътрудници и плете примката на своя бивш сътрудник. На 25 октомври 1957 година двама от хората на Вито ще изпратят Албърт Анастасия в отвъдното, до момента в който мафиотът отива да се подстриже и избръсне в Манхатън. Вито има контрола над семейството на Лучано, приобщава я в своите редици, като наследява много съществени и класни бойци, а по-късно е подготвен да свика заседание и да вземе короната. Вместо да хвърля ръкавицата, той приказва за мир, само че подобен става с една сериозна благословия. На към 250 километра от Ню Йорк в една дребна хижа се събират всички фрагменти, като концепцията е, че мирът ще бъде възобновен.

Поне такава е вярата. Изпратени са предложения до лица от Ню Йорк, Калифорния, Флорида и Куба. За локалните поданици в покрайнината е много необичайно, че цяла флота от чисто нови кадилаци минава през дребните градски улици. Една кола би предходна неусетно, само че не и редица такива. Детективът от Ню Йорк – Ед Кросуел вижда една дузина нови и излъскани коли, които водят към далечната хижа и към този момент подозира, че нещо се случва. Като човек с много опит, Кросуел към този момент знаел, че мафиотите постоянно избирали по-далечни точки за договаряния.

През 40-те години точно убийците на Вито са арестувани от този човек. Детективът имал много съществени наблюдения и към този момент подозирал протичащото се. Ключът за тази мистерия не пристигнал от осведомител, а от грандоманията на босовете. Повечето коли идват с най-различни регистрации, които задават сериозни  въпроси. Да не приказваме, че множеството капаци били позлатени. Собственикът на къщата за срещи – Джо Барбара, по-рано през седмицата е поръчал към 150 кг месо, като продавачът е уведомил управляващите по кое време количеството е взето от месарницата.

Кросуел повикал подкрепление и блокирал четирите пътища до въпросната хижа, по-късно зачакал срещата да завърши. Джозефин Барбара вижда полицията в храстите и единствено минава, с цел да показа, че е време да си вървят. Някои употребяват колите си, други се крият в горите, а една част от босовете са започнали  да оферират злато, диаманти и всевъзможни други полезности, с цел да бъдат освободени.

След огромното задържане, локалните поданици признавали, че в гората още можели да открият банкноти от 100 $. Задържаните са дузини, а разпитаните още повече. Вито декларира, че е бил на посетители на своя другар Барбара,  който бил болен, останалите 60 арестувани са хванати в гората, дребните градове, черните пътища, хора се крият в мазетата и дрешниците на хижата, единствено и единствено да се размината с присъда. От 62-ма задържани, 20 са упрекнати за интрига и опит да се спре правораздаването.

Детективът обаче знае и каква е истината, авторитетните персони няма да имат проблеми да се оправят със съда и ще призоват още една орда от лъскави кадилаци, цялостни с най-различни юристи, само че пък знае, че най-малко ще може да покаже някакви зъби на мафията. Една година по-късно, съдът няма защо да се хване, само че страхът е повече от задоволителен. Коронацията на Вито се е трансформирала в покруса, обществото е видяло хората, които са застанали на правосъдната пейка, приказва се към този момент от всеки вестник за тъмните занимания на подземния свят.

За първи път има рецензии към Джей Едгар Хувър, който даже не е подозирал какво се случва под носа на ФБР, а се постанова един детектив от ниските рангове да сътвори сензацията на деня. Най-накрая самият Робърт Кенеди разбиира за случая и като служител в сената, дава клетва, че следи проведената престъпност. Самата намира се трансформира в основа за неговата акция, като той самият продължава да приказва за конспирации, мафия и проведена престъпност, която бърка в джоба на елементарния американец. През 1963 година неговият брат ще бъде погубен и Робърт ще е сигурен, че това е отмъщението на мафията. След тази толкоз впечатляваща издънка, Вито не може да владее още доста.

Осъден е и никой не страда за неговата присъда от 15 години. След един месец го следва и неговото протеже Джоузеф Валачи, който ръководи единствено един месец. През 1963 година точно той ще приказва против своето шефство, като даже ще бъде белязан за ликвидиране в пандиза. Вито умира в пандиза на 14 февруари 1969 година Преди срещата в прокълнатата хижа, мафията се счита за баба Яга и всички се опасяват от нея, по-късно никой не може да ги вземе толкоз съществено. Славните дни завършват и лъскавият живот остава в предишното. Днес множеството членове желаят да останат невидими и да оперират в мрака, а не толкоз очевидно, както преди.

Снимки: Getty Images, Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР