Ако все още не сте се досетили по изобилието от

...
Ако все още не сте се досетили по изобилието от
Коментари Харесай

Черният петък е тук!

Ако към момента не сте се досетили по изобилието от разпродажби и брошурите в пощенската кутия - " Черният петък " е към този момент тук, поставяйки публично началото на извършването на покупки за празниците, написа Българска телеграфна агенция, цитирайки Асошиейтед прес.

Макар този ден към този момент да не е белязан от тогавашните тълпи, устремени към преференциалните цени, (най-вече поради наклонността за възходяща взаимозависимост от онлайн извършването на покупки, която бе ускорена от пандемията) въпреки всичко се чака той още веднъж да притегли милиони купувачи.

" Черният петък " следва Деня на благодарността, който в Съединени американски щати се чества всеки финален четвъртък на ноември от Гражданската война насам. Самият термин е към този момент на няколко десетилетия, само че не постоянно е бил свързван с преференциалното празнично извършване на покупки. Сривът на пазара на злато през септември 1869 година да вземем за пример също е именуван " Черен петък ". Използването на фразата за извършването на покупки след Деня на благодарността най-често се свързва със събитията във Филаделфия в средата на 20 век, когато полицията и градските управляващи би трябвало да се оправят с големите тълпи, събрали се преди постоянен годишен футболен мач и с цел да се възползват празничните предложения. " Шофьорите на рейсове и таксита пък го назовават " Черен петък " поради главоболията, които им сътвори ", споделя управител на повсеместен магазин пред АП през 1975 година, до момента в който следи напъните на служителите на реда да управляват тълпите. По-рано терминът се загатва и през 50-те и 60-те години. Цзе Чжан, учител по маркетинг в бизнес школа към университета на Мериленд, отбелязва потребление на фразата през 1951 година в търговски бюлетин от Ню Йорк - тогава тя обрисува наклонността доста чиновници да си вземат болничен след Деня на благодарността, с цел да си " създадат " дълъг уикенд.

През 80-те години търговците на дребно в Съединени американски щати стартират да настояват, че " Черният петък " съставлява моментът, когато балансите им излизат от " алено на черно " с помощта на скока в продажбите, който ги извежда на облага. Тъй като обаче мнозина излизат " на черно " в разнообразни моменти от годината, и това изказване би трябвало да се приема със известна доза подозрение, предизвестяват специалисти. През последните десетилетия " Черният петък " се прочу с потоците от хора в претъпканите магазини и безкрайните опашки от купувачи, чакащи на пост от среднощ с вяра да се доберат до мечтаните артикули на по-ниски цени. Възходът на онлайн извършването на покупки обаче направи допустимо по-голямата част, в случай че не и всички покупки, да бъдат направени онлайн и тази наклонност се форсира от пандемията. И до момента в който тълпите по молове и физически магазини понамаляха, размерът на електронната търговия наподобява няма да отстъпи.

Според оценките на Националната федерация на търговците на дребно (National Retail Federation) 182 милиона американци възнамеряват тази година да пазарят във физически магазини и онлайн през петте почивни дни към Деня на благодарността. Най-големи приходи в касите се чакат точно на " Черния петък ", когато възможните купувачи се чака да доближат 130,7 милиона.

Очаквано, огромна част от търговията ще протече онлайн - през миналогодишния празничен сезон електронната търговия се е равнявала на към 16,3 % от всички продажби, осъществени през четвъртото тримесечие, по данни на министерството на търговията.

Друга общоизвестна загадка е, че " Черният петък " към този момент от дълго време не обгръща единствено 24 часа, а се е увеличен съвсем до цялостен един месец. Вече евентуално получавате предложения за разпродажби още преди Хелоуин (31 октомври), разясняват специалисти.

" Разширяването " на " Черния петък " се дължи както на засилващата се конкуренция сред търговците, по този начин и на нуждата да се понижи натиска върху логистиката.

Междувременно събитията се усилват и повече от дните на празничния уикен получават лични имена. Най-известен от " Кибер понеделникът ", въведен публично през 2005 година, като ден за извършване на покупки по интернет. Той набра известност в ерата на електронната търговия - през 2022 година потребителите са похарчили на този ден 11,3 милиарда $, което го направи най-голямото събитие за онлайн извършване на покупки за годината. В пиковите часове купувачите са харчили по 12,8 млн. $ всяка минута.

Междувременно " Черният петък " към този момент надалеч не е единствено американско събитие, а нещо познато и известно в доста страни по света.

А през последните години тихомълком набира сили и друга наклонност - да се пазари " втора употреба ", добавя Ройтерс.

Упоритата инфлация и високите ипотечни ставки лимитират опциите на потребителите и платформи за препродажба на артикули като йБей (eBay) и английската благотворителна организация " Оксфам " (Oxfam) показват, че чакат засилени продажби на всевъзможни предмети - от прахосмукачки до облекла.

Същевременно голям брой производители, признавайки, че стоките им са прекомерно скъпи, продават свои остарели, " постегнати " артикули, вземайки образец от " Епъл " (Apple).  

Световният пазар на ремонтирана електроника е на стойност към 48 милиарда $ и се чака да нараства с 10 % всяка година до 2030 година, сочат данни на " Кохиърънт маркет инсайтс " (Coherent Market Insights). За съпоставяне, цялостният пазар на електроника, който в този момент се прави оценка на 723 милиарда $, съгласно прогнозите ще пораства с близо 6 % през всяка година до 2032 година Около 23 % от потребителите в света декларират, че към този момент купуват повече артикули " втора употреба ", сочи EY Future Consumer Index - проучване измежду 22 000 консуматори, оповестено по-рано този месец.

Дори търговски вериги като " Ейч енд Ем " (H&M) и универсалните магазини " Селфриджис " (Selfridges) дават отговор на смяната в потребителските привички. " Селфриджис " си слага за цел съвсем половината от услугите му за клиенти да са свързани с препродажба, ремонти, взимане чартърен или презареждане до 2030 година, а " Ейч енд Ем " предишния месец откри секция за облекла втора ръка в главния си магазин в Лондон, ситуиран на " Риджънт стрийт "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР