Ако в небето над дете, родено тази година, в момента

...
Ако в небето над дете, родено тази година, в момента
Коментари Харесай

Защо ще виждаме все по-малко звезди в бъдеще

Ако в небето над дете, родено тази година, сега може да следим към 250 звезди, то когато детето към този момент е на 18, най-вероятно ще виждаме едвам към 100. Така най-грубо могат да се обобщят данните от.
 Градовете, светлинното замърсяване и по какъв начин въздейства на естествения цикъл на растенията
Още една щета от светлинното замърсяване

Как светлината обърква дърветата

Темата му е светлинното замърсяване, а създатели са учените от Немския проучвателен център за геонауки в Потстдам. " Ще виждаме все по-малко звезди ", споделя простичко доктор Кристофер Киба пред.

Проучването събира данни в продължение на 12 години благодарение на онлайн плана Globe at Night. В него фенове астрономи от целия свят вкарват данни за това какъв брой звезди са избрали през миналите години.
 Снимка 603506

Заключенията на Киба и екипа му са, че Земята става с към 10 % по-светла всяка година вследствие на всевъзможни нови изкуствени източници на светлина. " Като видят фотоси от Международната галактическа станция на Земята през нощта, хората нормално са впечатлени от " хубостта " на светещите градове, все едно това е коледна елха.
 Снимка 603505

Те не осъзнават, че това са фотоси на замърсяване. Това е все едно да се възхищаваме на цветовете на дъгата, които се получават, когато бензин плува във вода, без да осъзнаваме, че става дума за химическо замърсяване. "

Коментарът е на изследващите светлинното замърсяване Фабио Фалки и Салвадор Бара и демонстрира действителния проблем с този вид замърсяване. Д-р Киба пък припомня, че то не въздейства единствено на това по какъв начин виждаме звездите, само че и на човешкото здраве, като да вземем за пример качеството на съня ни.
 Снимка 603508

Той акцентира, че за огромна част от казуса способства LED осветлението. " Макар то да обещаваше да понижи употребяваната сила и да усъвършенства осветеността през нощта, действително светлинното замърсяване стана повече. Колкото по-евтино и положително е осветлението, толкоз повече хората се пристрастяват към него ", споделя ученият пред Военновъздушни сили.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР