Ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от

...
Ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от
Коментари Харесай

Редно ли е връщането в клас на учениците да зависи от парите на училището |

" Ако учебните заведения обезпечат със лични средства проби за учениците от V клас нагоре, те ще могат да ги върнат в клас още преди Министерството на образованието и науката (МОН) да е предоставило безвъзмездни. Това ще бъде позволено с нова заповед на министрите на опазването на здравето и на образованието и науката (...). Промените към този момент са готови в МОН и са изпратени за координиране в Министерството на здравеопазването. "

Това известие разгласява нощес МОН в формалния си Viber канал с обяснението, че са постъпили запитвания от частни учебни заведения дали могат сами да купят проби за по-големите възпитаници, с цел да възстановят напълно присъственото образование. Сега то е възобновено единствено за I-IV клас, тъй като за тях страната е осигурила безвъзмездни щадящи проби за COVID-19. В учебно заведение са единствено децата, чиито родители са разрешили те да бъдат тествани.

Редно ли е връщането на учениците в клас да бъде обвързано с финансовите благоприятни условия на учебните заведения?

Обърнахме се с този въпрос към Красимир Вълчев - министър на образованието от 2017 година до 2021 година, който трябваше да се оправя с следствията от КОВИД-кризата върху учебните заведения през втората половина от мандата си.

Той дефинира решението като неточност, залагаща неравнопоставеност сред учебните заведения, създаваща напрежение у и сред шефовете, върху които се трансферира отговорността.

Първо, неравнопоставеност сред частни и общински учебни заведения, тъй като едните имат право да събират такси, с които вероятно да покрият този разход, а другите - не. Второ, неравнопоставеност сред самите общински и държавни учебни заведения, чиито бюджети са разнообразни и са на база разнообразни индикатори, в това число брой възпитаници. Ако върнат в учебно заведение единствено учениците, чиито учебни заведения или родители могат да платят за проби, това основава неравнопоставеност и сред самите деца. Създаването на неравнопоставеност разрушава основата на образованието, което би трябвало да подсигурява еднакъв достъп - въпрос, по който обществото ни е много чувствително, предизвестява Вълчев.

Наред с това, аптечната мрежа не разполага с толкоз огромен брой щадящи проби, тъй че такива да може да се подсигурят за учениците от пети до дванадесети клас.

В момента Министерството на здравеопазването пуска дребни поръчки за проби, само че те стигат за седмица и половина за дребните възпитаници, и то в случай, че не всички учат присъствено. Въпросът с нужните средства беше подложен през лятото, при актуализацията на бюджета. Предложихме да бъдат заложени такива средства, само че въпросът беше недооценен, както беше недооценен и въпросът с имунизацията, споделя Вълчев.

" Осигуряването на средства за проби не е на ниска цена, само че загубите за образованието в пандемията са най-големите ", акцентира той.

На въпрос трябваше ли дребните възпитаници да бъдат спирани от присъствено учебно заведение в случай, че тестването им до момента потвърждава, че измежду тях разпространяването на ковид е минимално, той отговори негативно. " Те не трябваше да се затварят, това беше направено под паника. "

Данните демонстрират, че разпространяването при дребните деца е по-слабо, те се заразяват по-рядко, по-малко придвижват и репликират. Освен това пътуват по-малко в публичния превоз - родителите им ги водят и връщат от учебно заведение, в това число с коли, и рискът от възможното преместване на вируса е по-малък. От друга страна, вредите от затварянето им са по-големи: те не могат да бъдат оставени у дома сами, нямат построени привички за учене, коментира Вълчев.

При обезщетителното образование в електронна среда след две, три седмици внезапно се намаляват ангажираността и мотивацията за учене. Това въздейства отрицателно на душeвността, води до обездвижване. Децата у дома получават осакатена форма на обезщетително образование. При паралелка, в която част от учениците учат присъствено, а друга - у дома учителят не може да раздвои вниманието си и да работи еднообразно дейно с тези, които са в клас, и тези, които са вкъщи, пред компютъра. Още по-неефективно е асинхронното образование, при което децата получават просто материали. Те натрупат просветителни дефицити, които учителите регистрират, разяснява някогашният министър на образованието.

Според него точно тези недостатъци, заложени от обезщетителното образование, са причина някои страни да вкарат наложително тестване за учениците, а не по избор на родителите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР