Ако турците свалят президента Тайип Ердоган на изборите този месец,

...
Ако турците свалят президента Тайип Ердоган на изборите този месец,
Коментари Харесай

В Турция правят изборна равносметка за възхода и падението на икономиката на Ердоган

Ако турците смъкват президента Тайип Ердоган на изборите този месец, това значително ще се дължи на стопански поврат, при който просперитетът, равенството и способността им да задоволяват главните си потребности стартират да се срутват по средата на неговото 20-годишно ръководство.

Гласуването на 14 май, което се случва по време на стогодишнината на Турската република, е най-големият тест за Ердоган до момента. Някои социологически изследвания демонстрират, че той изостава от опозиционния претендент Кемал Кълъчдароглу, който би преобърнал неговата неортодоксална и жестока за турците икономическа политика.

Подкрепата на Ердоган понижа през последните няколко години, защото поредност от валутни сривове и задълбочаваща се рецесия на разноските за живот бяха провокирани от неговата политика на понижаване на лихвените проценти в лицето на растящата инфлация.
 В Турция вършат изборна равносметка за възхода и падението на стопанската система на Ердоган
© Reuters

" В предишното Ердоган можеше да се оправи с поддръжниците си. Но икономическата рецесия беше пагубна. Поддръжниците му към момента го харесват и даже го обичат, само че не бяха удовлетворени, че би трябвало да платят цената за това ", сподели Седа Демиралп, ръководител на катедрата по интернационалните връзки в университета Isik в Истанбул.

Ердоган резервира мощна поддръжка измежду консерваторите и националистите от селските региони и работническата класа. Той и неговата ръководеща коалиция към момента могат да надделеят на президентските и парламентарните избори, демонстрират социологически изследвания.

Правителството споделя, че намаляването на лихвените проценти е нараснало износа и вложенията като част от стратегия, която предизвиква спестяванията да се държат в турски лири. Той удвои минималната работна заплата през последните 18 месеца и изразходва рекордни суми за обществена помощ, което спомага за поддържането на мощен стопански напредък от над 5% предходната година.

Държавните тласъци помогнаха безработицата да спадне до 10% от близо 14% през последните две години.

Но посредством понижаване на лихвения % до 8.5% от 19% от 2021 година насам, управляващите изпратиха инфлацията до най-високото си равнище при ръководството на Ердоган - до над 85% предходната година. За финален път годишната инфлация доближи формалната цел от 5% през далечната 2011 година През 2011 година неравенството стартира да нараства, съгласно показателя " Джини " за разпределението на приходите и благосъстоянието. Тази наклонност се форсира през 2013 година, заличавайки огромните облаги, реализирани през 2006-2010 година по време на първото десетилетие на ръководство на Ердоган.

Базираният в Обединеното кралство проучвателен център Legantum Institute класира Турция на 95-то място в международен мащаб по своя показател на разцвет. Това е с 23 места надолу по отношение на 2011 година заради спад в ръководството и персоналната независимост.

 В Турция вършат изборна равносметка за възхода и падението на стопанската система на Ердоган
© Reuters

През 2002 година новопоявилата се Партия на справедливостта и развиването на Ердоган (AKP) завоюва властта в миг, когато стопанската система се възстановяваше от най-лошия си спад от 70-те години на предишния век, с обещанието да се скъса с неприятното ръководство и рецесиите, които от дълго време разочароваха турците.

Той стана министър-председател тъкмо когато строгите икономии, наложени по програмата на Международния валутен фонд от 2001-2002 година, отслабнаха и той употребява това възобновяване и дипломатически завой към Запада, с цел да донесе десетилетие на разцвет.
Но нещата започнаха да се трансформират през 2013 година, когато митингите, почнали от парка " Гези " в Истанбул, обгърнаха страната, предизвиквайки конфликти, арести и отнемане от независимост на участници и уредници

В същото време западните лесни пари пресъхнаха, предизвиквайки приключване на средства от Турция и ограничавайки нейния взрив на евтини заеми. Годините 2012-2013 година означиха повратна точка за Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, който мери просперитета в доларово изражение, както и за заетостта и други измерители на икономическото богатство.

Това беше най-високата граница за задгранични вложения, съгласно формалните статистики за притежаваните облигации и Turkey Data Monitor. Оттогава цената на лирата се срина - в това число с 80% по отношение на $ през последните пет години - подкопавайки покупателната дарба на турците.

 В Турция вършат изборна равносметка за възхода и падението на стопанската система на Ердоган
© Reuters

Мурат Ючер, консултант в Global Source Partners и учител в истанбулския университет " Koч ", сподели, че напредъкът в продуктивността, следен през ранните години на ПСР, стартира да се обръща след световната финансова рецесия от 2008-2009 година, като вместо това заемът се трансформира в главен мотор на растежа. Това, съчетано с действителното обезценяване на лирата, което по-късно се наложи, е " едно допустимо пояснение на този поврат в благосъстоянието на Турция от 2013 година насам - или за какво междинният турчин стартира да обеднява в щатски долари ", сподели той.

Ердоган шокира мнозина, когато държавното управление му приключи със мощ митингите в парка Гези през 2013 година

" Протестите бяха както реакция на, по този начин и спомагателен подтик за възходящия авторитаризъм на държавното управление на ПСР и накараха Ердоган да поведе тотална война против съперниците си, употребявайки целия държавен уред ", сподели Атеш Алтънорду, помощник по социология в университета " Сабанчъ ".

Опитът за прелом от 2016 година, осъществен от елементи на армията, за който Анкара упрекна основания в Съединени американски щати свещеник Фетхуллах Гюлен (той отхвърля да е замесен), провокира тежко изключително състояние, което, съгласно Алтънорду, " формализира едноличното ръководство на Ердоган, подкрепяно от група раболепни съветници със съмнителна подготовка. "

Съвкупността от тези фактори сътвори идеалната политическа стихия за стопански неуспех.
 Атеш Алтънорду,
помощник по социология в университета " Сабанчъ "

И въпреки всичко други основни структури като опазване на здравето, инфраструктура и достъп до пазара остават постоянни, откакто се усъвършенстваха фрапантно, откакто Ердоган встъпи в служба през 2003 година, което оказа помощ на неговата ПСР да завоюва повече от дузина следващи избори. Ердоган има " база от обожаващи го и лоялни поддръжници [защото] жителите се радваха на доста по-добър стандарт на живот, в сравнение с през по-голямата част от 20-ти век ", написа Сонер Чагаптай в книгата си от 2021 година " Султан през есента ". Преди Ердоган да пристигна на власт детската смъртност в Турция беше сравнима с тази в Сирия отпреди войната, а в този момент е сходна на тази в Испания, написа той.

Но през последното десетилетие политическите раздори се ускориха в цялата страна, защото Ердоган се обърна към националистически съдружници, с цел да обезпечи болшинство в Народното събрание. По-късно той завоюва оспорван референдум за приемането на президентската система, която концентрира властта в неговия замък.

Някои основни стопански чиновници напуснаха AKP като противоречие със заграбването на властта. Анализатори споделят, че по-късно започнаха да се появяват пукнатини в неговите политики, в това число напън върху централната банка да понижи лихвите, даже когато лирата изпадна в рецесия през 2018 година и края на 2021 година

" Всеки си спомня ранното държавно управление на Ердоган, когато се смяташе, че основава приобщаваща стопанска система. Но в действителност то остави невиждано огромни елементи от обществото изцяло подвластни от държавното управление и това е неустойчиво ", сподели Бюлент Гюлтекин, някогашен шеф на турската централна банка, който е професор в университета " Уортън ".

" Ако Ердоган завоюва изборите и продължи икономическата си политика, в един миг ще се стигне до цялостен провал. Това е много мрачна картина ", сподели той. " Можеш да отложиш нещата за известно време, само че най-после би трябвало да платиш сметката. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР