Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма

...
Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма
Коментари Харесай

Румен Радев: Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма да има средства за борба с Covid и мигрантите |

Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма да има средства за битка с Covid - за " закупуване на нужните медикаменти и консумативи, няма да има средства за спомагателни хонорари на медицинския и немедицинския личен състав, няма да може да бъде продължена мярката „ 60 на 40 “ и други ограничения за запазването на трудова претовареност ", " няма да има средства за увеличаване на защитата на държавната граница при един все по-растящ миграционен напън ". " няма да се изплаща цялостният размер целеви помощи за отопление ", няма да се изплаща цялостният размер по Механизма „ Лична помощ “ на над 42 хиляди персонални асистенти за хора с увреждания, няма да има индексация на пенсиите и стотици хиляди пенсионери ще останат под прага на беднотия в изискванията на непрестанно растящи цени. За това е предизвестил президентът Румен Радев водачите на парламентарните партии на Консултативния съвет по национална сигурност. Партиите и разногласията по актуализацията ще продължат в Народното събрание. 

Ето и цялото изказване на президента след съвещанието: 

Уважаеми дами и господа,

Две рецесии – здравната и миграционната ще преобладават публичния дневен ред през есента.

Тяхното преодоляване изисква организация, старания и финансов запас.

Служебното държавно управление съумя да обезпечи нужните финансови средства в хазната. За да може обаче тези пари да стигнат до лечебните заведения, до границата, до нуждаещите се, до медицинските експерти, до работещите и бизнесмените в условия на рецесия до пенсионерите, до хората, които охраняват границата, Народното събрание би трябвало да актуализира бюджета. Затова и свиках днешния Консултативен съвет за национална сигурност.

Въпреки извършените задълбочени полемики не постигнахме консенсус. Болшинството парламентарно показани политически партии смятат, че дебатът за бюджета може да се води само в Народното събрание. Аз от своя страна смятам, че това е въпрос, касаещ директно националната сигурност. Въпрос, който изисква оптималната готовност и консолидация вътре в Народното събрание, която за жалост всички виждаме, не е налице, изключително при високия риск този парламент да не може да актуализира бюджета заради дефицит на време при несполучливо поприключване на конституционната процедура за сформиране на държавно управление.

Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма да има средства за закупуване на нужните медикаменти и консумативи, няма да има средства за спомагателни хонорари на медицинския и немедицинския личен състав, няма да може да бъде продължена мярката „ 60 на 40 “ и други ограничения за запазването на трудова претовареност на наети лица при работодатели и самоосигуряващи се, няма да се изплаща месечна целева помощ на фамилии с деца до 14-годишна възраст, няма да има средства за увеличаване на защитата на държавната граница при един все по-растящ миграционен напън, няма да бъдат възобновени средствата, взети от Министерство на вътрешните работи, при активиране на Covid-буфера, което ще сложи Министерството на вътрешните работи в неспособност да покрие разноските за личен състав и прехрана за декември, без да се регистрират евентуалните спомагателни разноски, свързани с нараствания миграционен напън, няма да се изплаща цялостният размер целеви помощи за отопление на над 333 хиляди лица и фамилии, няма да се изплаща цялостният размер по Механизма „ Лична помощ “ на над 42 хиляди персонални асистенти за хора с увреждания, няма да има индексация на пенсиите и стотици хиляди пенсионери ще останат под прага на беднотия в изискванията на непрестанно растящи цени.

В тази конюнктура служебният кабинет ще бъде с вързани ръце. Няма да може да употребява тези обезпечени в хазната финансови средства, а българите за следващ път ще изнесат рецесиите на собствен тил.

Уважаеми дами и господа,

В последните дни българите бяха шокирани от изтеклите записи от предишното лято, запечатали насилието на униформени чиновници на реда над цивилни жители. Това е акт, който заслужава вниманието на цялото общество и аз поздравявам решението на ръководителя на българския парламент да свика изключително съвещание на Народното събрание по тематиката. Приветствам и решението на министъра на вътрешните работи да отдаде заповед за инспекция на досегашните инспекции за следствието на този случай. В този проблем би трябвало да се извърши деликатна преценка на всички обстоятелства и отговорности. Трябва да се откри цялата верига на отговорност от причинителите, от насилниците, до админите и политиците, разпоредили или позволили насилието. Или такива, прикрили насилието. Защото в този акт ние би трябвало да реагираме като демократично общество, което не трябва да разрешава по подобен противен метод да се тъпчат конституционните права на българските жители. Трябва да се извърши инспекция дали са били ангажирани частни охранителни структури в защитата на митинга и в разправата над протестиращи и по чие предписание. Необяснимо е и бездействието на прокуратурата по този проблем.

През септември чакаме посещаване на мониторинговата група за народна власт към Европейския парламент. България би трябвало да отстои своята известност като европейска народна власт, в която жителите могат да разчитат на върховенството на закона. А не тази известност да бъде поставяна под въпрос. Отговорността за насилието би трябвало да се осъществя в сходство със закона.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР