Ако свързвате червилото с бюти тенденциите през последните 50-60 години,

...
Ако свързвате червилото с бюти тенденциите през последните 50-60 години,
Коментари Харесай

6 исторически факта за червилото, които ще ви учудят

Ако свързвате червилото с бюти трендовете през последните 50-60 години, значи ви липсва информация за няколко хиляди години. Първият случай, в който се загатва червило в писмената история на света, е по време на ръководството на кралица Пуаби от Древен Ур (около 2450 година прочие н. е.), когато тя употребява примес от бяло олово и натрошени червени скали. Не звучи доста потребно, само че модата рядко е такава. Днес се гмуркаме в историята, с цел да потърсим още любопитни образци за това, че червилото е освен това от фешън прищявка.

1. Червените устни на Клеопатра били плод на смачкани бръмбари

Клеопатра не просто ебила въплъщение на женствеността и модата, тя е била мощна и образована египетска кралица сама по себе си. Любовница на Юлий Цезар, тя е имала червило и друга козметика, особено направени за нея.

За разлика от днешния пчелен восък и цветни пигменти, Клеопатра трябвало да разчита на по-земни детайли. Червилата ѝ включвали натрошени карминови буболечки и мравки, с цел да придобият надълбоко оцветен нюанс.

2. Кралица Елизабет I вярвала, че червилото може да оздравява

Записано е, че кралица Елизабет I си отишла от този свят с устни, обилно покрити с червило. Кралицата вярвала, че червилото е магия и има лечебни сили. Честно казано, гримът ѝ евентуално ускорил гибелта ѝ, като се има поради, че съдържал съставки като олово. На кралицата даже ѝ се приписва изобретяването на молива за устни - изсушена на слънце примес от алабастър и багра.

3. Жените с неприятна известност в Гърция били задължени да носят червило

В Древна Гърция дамите от положителни и честни фамилии са били в действителност обезкуражавани да боядисват устните си. Но „ пропадналите дами “ били длъжни да носят алено червило, с цел да се откроят от почтените и да не объркват мъжете. Червилото било направено от алена багра, овча пот и крокодилски изпражнения.


4. Кралица Виктория считала, че червилото е демонстрация на неприятен усет

За разлика от кралица Елизабет I, кралица Виктория наричала грима „ нелюбезен “, а викторианците последвали образеца ѝ. В тази ера червилото се считало за проклинание, тъй като разрешавало на дамите да наподобяват по-красиви, в сравнение с били в реалност.

5. По време на Втората международна война дамите морски пехотинци носели алено червило

Втората международна война била тежко време за всички. Елизабет Ардън основала комплект за грим за дамите морски пехотинци, с цел да повдигне настроението им, а аленото червило стигнало толкоз надалеч, че съвпадало с аленото на униформите на морската пехота. Дамите, работещи във заводи за ризница и оръжия, били въодушевени от пропагандата, и също носели алено червило.

6. Марта Вашингтон употребила свинска мехлем

Когато Англия била под въздействието на Кралица Виктория, колониите, както и Америка, траяли да носят червило с занемаряване. Марта Вашингтон, първата дама на Америка и брачна половинка на президента Джордж Вашингтон, направила собствен личен артикул. Нейната рецепта включвала свинска мехлем, спермацет, корен от алканет, бадемово масло, еликсир, стафиди и захар.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР