Ако сте жена, която работи в офис и все ви

...
Ако сте жена, която работи в офис и все ви
Коментари Харесай

Науката обяснява защо на жените в офиса винаги им е по-студено

Ако сте жена, която работи в офис и все ви е студено, умерено, не сте единствената, написа Science Alert.

По традиция мъжете желаят да се включи климатика, а премръзналите дами желаят да се изключи. Но едвам в този момент откривателите са разкрили повода за този " сексуален диморфизъм ".

Може би за това е отговорен холандският академик Повл Оле Фангер (Povl Ole Fanger), най-известният специалист в региона на проучванията на терморегулацията на индивида и температурните условия на работното място. Той обоснова през 60-те оптималното равнище на температурата в офиса (21 ° C), която стои в основата на стандартите в доста страни и към момента се употребява.

Но преди половин век типичният офис чиновник е бил мъж в костюм, жилетка и вратовръзка, на който постоянно му е горещо.

Причината, естествено, се корени в разликата във физиологията. В организма на мъжа метаболитните процеси протичат малко по-бързо, в сравнение с при дамите, което значи, че за единица сила мъжкото тяло отделя повече топлота. При това кръвоносните съдове на дамите по-активно реагират на измененията в температурата и реагират даже при най-малкото намаляване на температурата, внезапно се стесняват, с цел да запазят топлината и на дамите им " застудява ". Причината е и в анатомията, тъй като дамите приблизително са по-слаби от мъжете, което значи, че за единица размер имат повече повърхнина, което форсира топлообмена с околната среда.

Учените оферират да се актуализира модела на Оле Фангер и да се откри температурен режим, който да е удобен за множеството мъже и дами.

След изследване на температурата на тялото и кожата на офисни чиновници, учените са разгласили в Nature Climate Change публично новата температура на топлинен комфорт - 24 ° C, коригирайки нормата от 60-те.

Авторите акцентират, че този температурен режим ще помогне да се пести и сила. Въпреки това е мъчно да се каже какъв брой бързо ще се популяризира тази концепция в нашето доминирано от мъжете общество.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР